Friday, 10 November 2017

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU. Sayap Pemuda Bersatu, Armada sentiasa berhubungan dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) berkaitan pindaan Perlembagaan parti, kata Ketua Pemudanya Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Syed Saddiq mengatakan Armada sudah mengikuti semua prosedur dan terus berhubungan dengan RoS berkaitan pindaan Perlembagaan yang sangat berkait rapat dengan parti itu.

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU. “Pihak RoS mengeluarkan kenyataan yang mendakwa bahawa 'Armada' tidak wujud dan boleh menyebabkan PPBM/Bersatu diharamkan.

“Pada 7 November, saya menerima surat dari pihak RoS untuk disiasat berkenaan kes ini. Saya akan bantu sebaik yang mungkin dalam proses siasatan ini.”

“To my brothers in Armada, stay strong. Kita kena berani kerana benar. Pihak di sebelah sana akan cuba sedaya upaya untuk melemahkan semangat perjuangan kami,” katanya dalam kenyataan itu.

Hari ini RoS mengatakan istilah Armada tidak terkandung dalam Perlembagaan Bersatu.

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU


Ketua Pengarah RoS Surayati Ibrahim berkata pengunaan istilah yang tiada dalam perlembagaan adalah melanggar perlembagaan parti itu dan Akta Pertubuhan 1966.

Justeru, kesalahan ini dilihat berat dan boleh menyebabkan pendaftaran sesebuah pertubuhan dibatalkan.

Surayati juga berkata sehingga ini RoS belum meluluskan pindaan Perlembagaan Bersatu yang menggunakan istilah “Armada” untuk jawatankuasa Pemuda.

Bagaimanapun, katanya, siasatan masih diteruskan bagi meneliti isu tersebut.

RoS sebelum ini menerima aduan daripada sebilangan ahli Bersatu termasuk ahli Armada yang dipecat serta aduan daripada ahli lain yang bertanyakan mengenai status pengurusan parti itu kerana mesyuarat agung sehingga kini belum dilaksanakan, katanya lagi.

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU


Syed Saddiq mengatakan mereka (kerajaan) akan terus menggunakan rangkaian sistematik dan taktik kotor seperti melengahkan pendaftaran Pakatan Harapan (PH) sehingga ke kemungkinan mengharamkan sayap Pemuda Bersatu.

“Apabila mereka maklum bahawa 57% ahli PPBM datang dari golongan anak muda, lagi lah mereka gerun dan akan cuba sedaya upaya untuk mengertak kami.”

Awal hari ini, Dr Mahathir Mohamad mengatakan Bersatu mungkin mengubah nama sayap Pemudanyadaripada Armada kepada “fleet” selepas RoS mengatakan nama itu tidak sah.

Detik Paling Bahaya Buat Parti BERSATU. “Kita akan lihat tentang perkara itu. Mungkin kita akan tukar Armada kepada ‘fleet’ atau yang lebih kurang macam tu,” kata Dr Mahathir. - MI
Iklan
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


1 comment:

  1. Ape dahhh... ROS ni semua perkara “administrative”.... Ape siasatan yg nak ambil masa lama sangat..! N bukan kes jenayah, kes bicara, kes mahkamah... Segala kerja kerja rujukan dan kelulusan ada SOP.... takan la nak makan masa berbulan pulakkk.....

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan