Tuesday, 17 October 2017

Sultan Selangor Titah Penggunaan Pembesar Suara Bagi Ceramah, Kuliah Dihadkan

Sultan Selangor Titah Penggunaan Pembesar Suara Bagi Ceramah, Kuliah Dihadkan. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan bahawa penggunaan pembesar suara untuk ceramah dan kuliah di seluruh negeri ini hendaklah dihadkan hanya di dalam bangunan masjid dan surau kecuali untuk laungan azan dan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.

Larangan ini bertujuan bagi memelihara imej agama Islam yang mementingkan kesejahteraan masyarakat secara keseluruhannya.

Raja-raja Melayu berpendirian bahawa imej Islam sebagai Agama Persekutuan adalah agama yang menggalakkan penganutnya bersikap toleransi, sederhana dan inklusif dan wajib dipertahankan daripada dicemari oleh tindakan-tindakan yang bersifat keterlaluan dan memisahkan rakyat.

Baginda mengeluarkan titah berkenaan melalui Setiausaha Dewan Diraja Selangor, Hanafisah Jais hari ini.

Sultan Selangor Titah Penggunaan Pembesar Suara Bagi Ceramah, Kuliah Dihadkan 


Titah berkenaan dibuat susulan tindakan Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja),  Zamihan Mat Zain yang menyampaikan ceramah di sebuah masjid yang dikatakan berbaur perkauman dan menghina Sultan Johor. - sinarIklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan