Wednesday, 25 October 2017

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib. Perdana menteri berkata Kelantan telah menjadi mangsa dan dianaktirikan oleh kerajaan terdahulu selama berapa dekad dan beliau kini mengubah keadaan itu.

Kata Datuk Seri Najib Razak disebabkan Kelantan diperintah parti lain daripada BN rakyat di negeri itu menderita dengan pelbagai kekangan, termasuk bekalan air bersih dan sistem pengangkutan.

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib. "Mengambil contoh Kelantan yang telah dianaktirikan dan disekat dana pembangunan serta tidak dinaikkan taraf infrastruktur air mereka selama beberapa dekad oleh seorang bekas pemimpin kerana ia diperintah oleh parti pembangkang.

"Bagi saya, ini tidak adil kerana air bersih adalah penting untuk kehidupan dan adalah hak semua rakyat Malaysia.

"Oleh itu, kita telah membantu Kelantan dengan perjanjian penstrukturan semula air tahun lepas yang akan menelan belanja lebih daripada RM1 bilion," katanya hari ini.

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib


Najib mengeluarkan kenyataan itu melalui kemas kini terbaru blog beliau menjelang pembentangan belanjawan 2018 dijadual Jumaat ini.

Kerajaan DAP bermegah

Tidak menamakan bekas pemimpin yang dikecamnya itu - tetapi diyakini disasarkan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad - Najib berkata rakyat Kelantan juga menderita akibat hubungan pengangkutan yang teruk.

Keadaan itu kata perdana menteri memaksa ramai orang dari negeri terbabit terpaksa berdepan dengan perjalanan kereta perlahan, sesak dan berbahaya.

Sebelum ini dakwa Najib aspek pengangkutan awam diabaikan oleh "salah seorang pemimpin dahulu".

"Beliau membazirkan berbilion-bilion ringgit dalam projek vanity (untuk bermegah-megah) dan bukannya membina infrastruktur kelas dunia yang diperlukan oleh Malaysia untuk menarik pelabur mahu pun untuk kesejahteraan rakyat," katanya lagi.

Bagi menangani isu berkenaan Najib berkata kerajaan membina Lebuh Raya Central Spine Road bebas tol bagi menghubungkan Kelantan dengan seluruh smenanjung, manakala fasa ketiga Lebuhraya Pantai Timur akan dilanjutkan ke Kelantan.

Projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) pula akan menjadi satu lagi game-changer untuk negeri-negeri pantai timur," katanya.

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib


Sebagai perdana menteri Najib berkata beliau berusaha untuk bersikap adil kepada semua negeri termasuk yang ditadbir parti bukan BN.

"Misalnya, kerajaan membuat perjanjian penyusunan semula air dengan Pulau Pinang dan Selangor untuk membantu mereka mengurangkan hutang negeri dan menyediakan pembaharuan infrastruktur bekalan air yang diperlukan," katanya.

Negeri Kelantan Terbela Di Bawah Najib. Layanan itu kata Najib membolehkan "kerajaan negeri DAP" bermegah bahawa kononnya mereka engurangkan hutang negeri sebanyak 95 peratus padahal ini sebenarnya disebabkan oleh usaha kerajaan persekutuan. - mk
Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan