Saturday, 14 October 2017

Langsung - Himpunan Anti Kleptokrasi


Langsung - Himpunan Anti Kleptokrasi. Himpunan anjuran Pakatan Harapan (HARAPAN) berlangsung hari ini dengan mengambil slogan antikleptokrasi – Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi – bertempat di Padang Timur, Petaling Jaya.

Himpunan berkenaan adalah susulan reaksi terhadap saman sivil terbaru Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan isu 1MDB selain merupakan langkah pemimpin HARAPAN memberi kefahaman kepada orang ramai berkenaan skandal yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Perhimpunan itu akan dihadiri oleh pemimpin dari parti komponen HARAPAN iaitu PKR, DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Penganjur sebelum ini menyasarkan 100,000 penyertaan. Himpunan itu dijangka bermula pukul 4 petang ini sehingga lewat malam.

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos dikatakan akan membuka gerai menjual ikan di lokasi sama berlangsungnya himpunan antikleptokrasi itu. 

Ikuti laporan langsung Malaysiakini sekitar himpunan itu.

10pm - Taman Jaya LRT: setakat pukul 9.30 malam, masih ramai yang tiba, dan juga meninggalkan, himpunan dengan menaiki LRT.

Sebahagian yang baru tiba memberitahu Malaysiakini yang mereka menunggu kemuncak himpunan sebelum ke Padang Timur.

Manakala yang pulang ke rumah pula berkata, mereka sudah berada di sini sejak pukul 4 petang dan mahu mengelak kesesakan nanti.

"Kita masih boleh menonton himpunan melalui 'livestream' di rumah," kata seorang peserta yang hanya mahu dikenali sebagai Maznah, dari Klang.

Beliau bersama-sama kira-kira 20 peserta lagi membawa belon dan bendera PKR, dan kelihatan kekal bersemangat dan bersorak ketika menunggu LRT di platform

Langsung - Himpunan Anti Kleptokrasi10.00pm - Padang Timur: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sekali lagi berjanji akan mengekalkan Skim Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).

Bercakap di hadapan 5,000 peserta himpunan anti-kleptokrasi sebentar tadi Guan Eng berkata pengekalan BR1M mampu dilakukan kerana pentadbiran kerajaan pimpinan pembangkang itu bersih.

“Kalau anda sokong untuk kita gantikan BN kita akan buat baik terhadap negara dengan menghapuskan GST.

“Pada masa yang sama kita akan kekalkan BR1M, kita mampu buat demikian kerana kita bersih dan rakyat pasti akan dapat wang,” kata Guan Eng.

9.50pm - Padang Timur: Pengacara majlis mengumumkan risalah yang menunjukkan kabinet bayangan HARAPAN yang diedarkan ketika himpunan adalah palsu.

Beliau menunjukkan salinan risalah itu, yang menunjukkan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang sebagai perdana menteri.

Sambut hari lahir Mat Sabu

9.40pm - Padang Timur: Presiden Amanah Mohamad Sabu diraikan sempena hari kelahiran ke-63.

Mat Sabu mengakui beliau tidak pernah meraikan hari lahir sebelum ini.

"Saya orang kampung, saya tidak pernah sambut hari lahir," katanya sebelum hadirin menyanyikan lagu meraikan hari kelahirannya.

9.30 pm - Padang Timur: Sebahagian kawasan padang dipenuhi belon berwarna kuning yang dibawa dua peserta dari Kepong. Dua lelaki itu kelihatan sedang mengepam belon dan mengagihkannya kepada peserta lain.

"Saya hadir ke sini dan mengedarkan belon kuning ini. Ia mewakili harapan saya untuk memiliki sebuah negara yang bersih," kata salah seorang kepada Malaysiakini.

Sementara itu, Chin Ah moi, 70, memberitahu Malaysiakini yang ini merupakan kali pertama beliau menyertai himpunan.

"Saya berkongsi matlamat dengan BERSIH dan himpunan lain, tetapi saya tidak sertainya," katanya.

Beliau berkata sebelum ini tidak berasa selamat untuk menyertai demonstrasi.

Wanita yang tinggal di Damansara itu datang bersama suaminya yang berusia 73 tahun.

"Kami bukan ahli parti, tetapi menyokong DAP. Anak-anak saya menyertai himpunan BERSIH sebelum ini," katanya.

9:15pm - Padang Timur: Bekas presiden Majlis Peguam Datuk S Ambiga sekali lagi mengulang seruannya agar rakyat memberi peluang satu penggal pada HARAPAN untuk mentadbir negara.

"Mari kita beri HARAPAN lima tahun seterusnya. Jika kita tidak berpuas hati, kita tolak mereka selepas itu," katanya.

Ucapannya diikuti deklamasi sajak oleh Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, bertajuk 'Hidup Bersama'.

"Selagi tiada ketidakadilan, lawan tetap lawan," katanya memetik slogan yang selalu disebut Datuk Seri Anwar Ibrahim itu ketika menutup bacaan sajaknya.

Pemimpin yang sakit

9.00pm - Padang Timur: Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub menyifatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kini menghidap penyakit kronik bernama kleptomania.

"Satu dua hari ini saya semak kamus, rupa-rupanya ada penyakit namanya 'kleptomaniac'," katanya dalam ucapannya.

Kleptomania bermaksud kegagalan untuk menahan diri daripada mencuri yang biasanya bukan bertujuan peribadi.

“Najib sedang tenat, beliau sebenarnya pemimpin yang sakit yang gila untuk mencuri dan merompak duit rakyat,” katanya.

Bekas pemimpin kanan PAS itu menyeru peserta himpunan agar memilih pemimpin yang lebih baik dan mampu "membina semula" Malaysia.

8.55pm - Padang Timur: Tun Dr Mahathir Mohamad kembali ke Padang Timur, selepas berehat seketika.

Ketika ketibaannya, beliau disambut sorakan hadirin yang memenuhi bahagian depan pentas.

Bekas perdana menteri itu dijadual berucap pada pukul 10.25 malam ini.

Terdahulu, pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah turut tiba bagi menyertai himpunan.

Mana golongan muda?

3.45pm - Padang Timur: Orang ramai mula kelihatan berkumpul di sekitar Padang Timur. Rata-rata golongan pertengahan umur dan ke atas. 

Ketua AMANAH kawasan Batu, Ishak Surin berkata golongan muda perlu hadir dan menyertai himpunan antikleptokrasi.


"Wajib bagi anak muda menentang kekejaman, bererti berdosa jika anda tidak bersama kami.

"Dr Mahathir Mohamad berumur 92 tahun dan masih berjuang untuk negara. Memalukan bagi mereka yang lebih muda tidak menyertai perjuangan ini," kata aktivis berumur 82 tahun itu.

Jamal tidak kelihatan

3.30PM - Padang Timur: Bendera PKR sudah mula kelihatan.

Namun, Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Jamal Md Yunos masih tidak kelihatan.

Berdasarkan akaun Facebook Jamal, dia membuka gerai ikan murahnya di Meru, Selangor pagi tadi sebelum menuju ke Kuala Lumpur untuk memantau gerai makanannya yang dibuka untuk memberi makanan kepada golongan miskin.

3.15pm - Padang Timur: Sekitar 70 orang turun dari bas yang berhenti berhampiran kawasan himpunan. Menurut Lim Tze Fei, 45, kesemua mereka adalah penyokong HARAPAN dari Kluang dan Mersing, Johor.

3.00pm - Amcorp Mall: Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat telah bersiap sedia bagi mengawal segala kemungkinan yang tidak diingini berlaku semasa himpunan anti-kleptokrasi petang ini.

Pasukan FRU itu dilihat di ibu pejabat polis daerah (IPD) Petaling Jaya sekitar jam 2.00 petang tadi dan sebanyak empat buah kenderaan FRU berada di sana.

Langsung - Himpunan Anti Kleptokrasi2.40PM - Amcorp Mall: Pengerusi HARAPAN Tun Dr Mahathir Mohamad dijangka tiba di Padang Timur pada pukul 4 petang dan akan berucap sebelah malam.

"Beliau (Mahathir) akan melawat sekitar kawasan himpunan dan gerai-gerai jualan. Beliau kemudian akan pulang untuk berehat dan datang semula pukul 8 malam," kata pegawai media BERSATU Mohd Ikhmal Abu Bakar.

2.35PM - Padang Timur: Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Jamal Md Yunos dan gerai ikannya tidak kelihatan seperti yang didakwanya sebelum ini.

Beberapa pemyokongnya berkata beliau mungkin akan tiba pukul 3.00 petang.

2.30PM - Padang Timur: Jalan-jalan di sekitar kawasan himpunan dipenuhi dengan bendera parti komponen HARAPAN kecuali bendera PKR.

Difahamkan, sukarelawan parti terlupa membawa tiang kayu untuk memacak bendera.

Langsung - Himpunan Anti KleptokrasiJawatankuasa teknikal himpunan Faiz Fadzil bagaimanapun memberi jaminan masalah itu akan diselesaikan secepat mungkin.

"Tiang kayu bendera sudah ada dan sedang dibawa ke sini. Setiap parti sepatutnya bawa tiang kayu sendiri, jadi mungkin ada sedikit salah faham," katanya kepada Malaysiakini ketika ditemui.

Sementara itu, kawasan Padang Timur kelihatan lengang meski gerai-gerai menjual barangan, makanan dan lain-lain sudah mula dibuka.

Beberapa kelompok orang ramai yang seperti bakal menyertai himpunan itu dilihat berteduh dari terik matahari berhampiran restoran A&W dan pusat beli-belah AmCorp Mall.

Di pentas, petugas himpunan dilihat membuat persediaan akhir dengan lagu-lagu patriotik seperti "Keranamu Malaysia" dimainkan.

Alwi Idrus (gambar), 69, anggota BERSATU membayar tambang bas RM50 dari Johor untuk menyertai himpunan itu.

"Bukan saya sendiri, semua anggota PKR, AMANAH dan DAP yang datang dengan bas sama dari Mersing menggunakan duit sendiri.

"Saya cuma ahli biasa, tapi saya datang untuk (menyokong) perjuangan parti," katanya.

Alwi sebelum ini menyertai Umno ketika berumur 16 tahun namun meninggalkan parti itu pada 1996 ketika Dr Mahathir sebagai presiden parti.


Langsung - Himpunan Anti Kleptokrasi


"Saya keluar Umno kerana beliau enggan dengar suara rakyat, dan saya kembali sokong beliau kerana beliau mula dengar suara kita semula," katanya yang menambah dia ingin melihat Najib Razak dijatuhkan. - mkAkan dikemaskini dari masa ke semasa..
Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan