Saturday, 28 October 2017

Bajet 2018 : Patutlah Najib Mansuh 4 Tol.. Ini Sebabnya?

Bajet 2018 : Patutlah Najib Mansuh 4 Tol.. Ini Sebabnya? Pemimpin PKR Wong Chen mempersoalkan sama ada pengumuman semalam bahawa 4 tol akan dimansuhkan tahun depan adalah kerana perjanjian dengan pemegang-pemegang konsesi bakal tamat tempoh.

Ahli Parlimen Kelana Jaya berkata, sementara pemansuhan kutipan tol di Batu Tiga dan Sungai Rasau adalah 1 langkah yang baik, beliau mempersoalkan sama ada ia keputusan yang jitu di pihak kerajaan.

Bajet 2018 : Patutlah Najib Mansuh 4 Tol.. Ini Sebabnya? “Saya soal perkara ini kerana ia boleh jadi kerana konsesi tol akan tamat tempoh (dalam waktu terdekat)?

“Bagaimanapun kita tidak akan tahu sama ada ia telah tamat tempoh kerana kesemua perjanjian tol dikelaskan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA),” kata Wong.

Wong meminta kerajaan mendedahkan perjanjian antara mereka dan pemegang konsesi tol yang dilaksanakan sejak 24 tahun lalu.

Kutipan tol Batu Tiga dan Sungai Rasau di Selangor bermula pada Mei 1993 selepas PLUS menaik taraf keseluruhan lebuh raya persekutuan, sehingga ke Klang meliputi 6 lorong.


Bajet 2018 : Patutlah Najib Mansuh 4 Tol.. Ini Sebabnya?


Sementara itu, Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata Putrajaya merancang untuk menyusun semula beberapa konsesi tol sedia ada berikutan langkah untuk menghapuskan 4 tol di negara ini.

Ini berikutan pengumuman oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam ucapan Bajet 2018 semalam bahawa kutipan tol di Batu Tiga dan Sungai Rasau di Shah Alam, Bukit Kayu Hitam di Kedah dan Dispersal Link Timur (EDL) di Johor – akan dimansuhkan.

PLUS Malaysia Bhd, yang memegang konsesi Batu Tiga dan Sungai Rasau di Shah Alam, dan Bukit Kayu Hitam di Kedah, pada tahun lepas menyatakan minat untuk membeli kepentingan Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) dalam pemegang konsesi EDL.

Bajet 2018 : Patutlah Najib Mansuh 4 Tol.. Ini Sebabnya?


“Tidak ada pampasan tunai yang terlibat tetapi kami berusaha untuk melanjutkan tempoh perjanjian tol sedia ada,” kata Johari. - fmt
Iklan
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan