Wednesday, 11 October 2017

Adakah Malaysia Sudah Tergadai?


Adakah Malaysia Sudah Tergadai? Memandu dari Taman Industri Malaysia-China Kuantan (MCKIP) menerusi Kawasan Perindustrian Gebeng dan menuju ke Pelabuhan Kuantan, anda akan melalui sebatang jalan sepanjang 1.8km yang bernama "Jalan Qinzhou".

Adakah Malaysia Sudah Tergadai? Qinzhou adalah sebuah bandar di Guangxi, wilayah autonomi di China.

Jalan yang dulu dikenali sebagai "Jalan Gebeng 1/11" itu mendapat nama baru pada 6 April tahun lalu, dan majlis penamaan itu dihadiri Exco Kemudahan Asas dan Alam Sekitar negeri, Datuk Seri Mohd Soffi Abd Razak dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) Datuk Fadzilla Salleh. 

MCKIP dan Jalan Qinzhou adalah sebahagian daripada program berkembar Kuantan dan Qinzhou. Di sana, Taman Industri China-Malaysia Qinzhou telah dibangunkan dan sebatang jalan di sana juga dinamakan sebagai "Jalan Kuantan".

Adakah Malaysia Sudah Tergadai?


Tetapi bagi China, pengaruhnya di Kuantan melangkaui sebuah kawasan perindustrian dan nama jalan.

Sejak berkurun dahulu, semenanjung Malaysia memang mempunyai hubungan ekonomi dengan China melalui Laluan Sutra Maritim. Ketika kemuncak kuasa era Dinasti China, kesultanan di sini juga bernaung di bawah lindungannya.

Adakah Malaysia Sudah Tergadai? Kembali ke abad ke-21, pengaruh negara itu di rantau ini semakin kuat dirasakan, dengan kebangkitan China sebagai kuasa ekonomi dunia dan biasanya contoh akan dirujuk kepada pelaburan mereka di Johor, seperti projek Forest City


Baca selanjutnya di SINI.
Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan