Tuesday, 12 September 2017

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah. Cucunda Almarhum Sultan Kedah, Raja Sarina Iskandar memuat naik gambar berserta catatan yang menyentuh hati tentang Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di laman sosial.

Baginda disahkan mangkat pada pukul 2.30 petang, Isnin.

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah. Melalui posting Instagram tersebut, Raja Sarina berkata, Kedah dan Malaysia telah "kehilangan salah seorang raja terhebat".

"Dedikasi Tuanku kepada Kedah dan Malaysia memberikan inspirasi kepada saya ketika membesar. Ketika Tuanku ditabalkan sebagai Agong buat kali kedia pada usia 83 tahun, saya ikut tinggal bersama di Istana Negara.

"Ketika itu saya lihat pertama kali kehidupan di sebalik tabir Tuanku," katanya.

Tuanku Abdul Halim mencipta sejarah apabila Baginda ditabalkan menjadi Yang di-Pertuan Agong buat kali kedua pada tahun 2012, kali pertama adalah pada tahun 1970.

Luahan Hati Cucuanda Sultan KedahRaja Sarina ketika menghadap Tuanku Abdul Halim dalam satu istiadat yang berlangsung di istana. - Instagram @sarinaiskandar.

Baginda menamatkan tempoh pemerintahannya sebagai Yang Dipertuan Agong ke-14 pada Disember tahun lalu dan digantikan oleh pemerintah Kelantan, Sultan Muhammad V.

Raja Sarina yang merupakan graduan bidang kewartawanan menceritakan bagaimana dia melihat Tuanku Abdul Halim menagguhkan waktu makan untuk berlatih membaca titah atau ketika bekerja di pejabatnya.

"Siapakah orang yang berumur 80 tahun ke atas yang akan berbuat sebegitu? Kebanyakan daripada kita mengimpikan untuk bersara ketika berumur 50 tahun sekiranya boleh! Tapi Tuanku tidak boleh berbuat begitu sekalipun Tuanku mahu.

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah


"Dan kadang-kadang tidak ramai orang tahu bahawa Tuanku sedang gering, tapi Tuanku masih meneruskan tugas sebagai Agong dan Sultan," katanya.

Tambahnya, Tuanku Abdul Halim turut pernah meninggalkan hospital untuk menghadiri majlis-majlis rasmi.

"Sekiranya boleh, Tuanku akan meninggalkan wad dan saya menonton di televisyen, melihat Tuanku beramah mesra dengan Perdana Menteri, para Menteri dan rakyat seperti biasa.

"Tapi, sebaik sahaja majlis itu tamat, Tuanku akan pulang ke wad hospital dengan tiub yang berselirat di badan. Walaupun gering, Tuanku tetap akan menepati masa. Tuanku tidak akan biarkan sesiapa menunggu," katanya.

Raja Sarina

"Inilah sisi seorang Raja (Tuanku) yang tiada siapa tahu. Tuanku tidak hanya bersemayam di atas takhta sambil menikmati kekayaan biarpun apa yang orang ramai fikir.

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah


"Ada pengorbanan yang terpaksa dilakukan kerana Tuanku tidak boleh memiliki kehidupan yang normal. Tiada privasi dan jadual harian yang normal. Status Tuanku adalah amanah daripada Allah," katanya.

Tambah Raja Sarina, segelintir orang sukar memaafkan apabila terdapat pemimpin yang melakukan kesilapan, "dan 'Tok' saya akan selalu pastikan bahawa dia telah lakukan yang terbaik.

"Apabila saya memberitahu kepadanya bahawa ada blog atau seseorang menghina Baginda, Tuanku tidak pernah murka. Baginda sungguh tenang dan bertitah: "Saya sudah lakukan yang terbaik."

"Tuanku telah lakukan yang terbaik dan lebih daripada itu dalam seluruh hidup Tok. 

Luahan Hati Cucuanda Sultan Kedah. Saya boleh menjadi puteri yang baik kerana tunjuk ajar Tuanku. Saya sayang sangat pada Tok; Tuanku ialah Sultan selamanya bagi saya. Al-Fatihah," katanya. - mstarIklan
ImageImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan