Tuesday, 26 September 2017

Kisah Ini Memeranjatkan Istana Johor

Kisah Ini Memeranjatkan Istana Johor. Putera Johor Tunku Idris Sultan Ibrahim mengkritik langkah seorang pengusaha dobi di Muar yang menawarkan perkhidmatan kepada orang Islam sahaja.

Tunku Idris di Instagram hari ini memuatnaik gambar laporan berita The Star mengenai perkara itu dan menulis: “Betulkah perkara ini? Ini melampau. Saya terkejut.”

Kisah Ini Memeranjatkan Istana Johor. Dalam 2 catatan seterusnya, Tunku Idris memuatnaik gambar beserta teks: “Al-Quran menyebut, ‘ucapkanlah kata-kata yang baik kepada manusia’ dan bukannya ‘ucapkanlah kata-kata yang baik kepada orang Islam sahaja’.”

Gambar kedua pula memaparkan ayat Al-Quran yang menyebut, “bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku”.

Ayat Al-Quran dari surah Al-Kafirun itu sering dipetik sebagai prinsip kebebasan beragama dalam Islam.

Tunku Idris, bagaimanapun, tidak menyatakan sama ada 2 catatan itu mempunyai kaitan dengan pengusaha dobi itu.

Kisah Ini Memeranjatkan Istana Johor


Pengerusi Kumpulan CIMB Holdings Datuk Seri Nazir Razak turut memuatnaik gambar laporan berita yang sama di Instagram dengan kapsyen: “Keadaan ini sangat membimbangkan. Kita perlu kekang ekstremisme seperti ini jika kita mahu bina Malaysia yang berbilang budaya, aman dan progresif. Ini mesti salah tafsir ajaran Islam.”

Dasar Islam sahaja pengusaha dobi itu mengundang reaksi berbeza daripada warga Internet, apabila ada kelompok yang memuji langkah itu, sementara ada yang mempertikaikan motif memisahkan pelanggan atas dasar agama mereka.

Mufti Johor Datuk Mohd Tahrir Samsudin dilaporkan memuji dasar kedai dobi itu sebagai “cantik”.

“Kebersihan menjadi keutamaan kepada umat Islam,” kata mufti itu lapor Harian Metro.

Beliau berkata dasar kedai dobi itu tidak sepatutnya menimbulkan persepsi buruk dalam kalangan orang bukan Islam.

Kisah Ini Memeranjatkan Istana Johor. Ini kerana dengan dasar itu orang Islam tidak lagi ragu-ragu untuk menggunakan khidmat dobi layan diri, katanya dalam laporan itu. - fmtIklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan