Monday, 18 September 2017

GST Bakal Dimansuhkan?

GST Bakal Dimansuhkan? Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 2014 akan dipinda bagi membolehkan kerajaan mengutip berbilion ringgit cukai daripada syarikat asing yang beroperasi di Malaysia di bawah ekonomi digital.

Ketua Pengarah Jabatan Kastam, Datuk Seri Subromaniam Tholasy berkata, cadangan pindaan itu akan dibentangkan pada sesi persidangan Parlimen bulan depan.

GST Bakal Dimansuhkan? “Kerugian terbesar ekonomi digital adalah transaksi perniagaan kepada pengguna. Syarikat yang menyediakan perniagaan itu berada di luar negara dan menghantar terus kepada pengguna di sini. Mereka mungkin dapat pembayaran serta-merta, sedangkan perkhidmatan itu tidak dikenakan cukai.

“Ini merupakan diskriminasi ke atas penggiat tempatan yang dikenakan cukai,” katanya di luar Persidangan GST 2017 di sini, hari ini.

Turut hadir adalah Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah.

GST Bakal Dimansuhkan?


Subromaniam berkata, antara perniagaan dalam ekonomi digital di Malaysia yang kini tidak dikenakan cukai melibatkan pemaju perisian dan platform media sosial terkemuka.

Beliau berkata, cadangan pindaan ke atas Akta GST masih di peringkat perbincangan dengan Kementerian Kewangan dan pihak berkuasa berkaitan.

Sementara itu, beliau berkata, Jabatan Kastam berada di kedudukan baik untuk mencapai sasaran kutipan cukai sebanyak RM42 bilion tahun ini, termasuk sumbangan daripada GST.

GST Bakal Dimansuhkan? Jabatan itu mengumpul RM41 bilion cukai pada 2016. - fmtIklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image2 comments:

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan