Thursday, 10 August 2017

Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak

Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak. Pembangkang hari ini merasa terhibur apabila Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dikatakan meminta dokumen kerakyatan kedua ahli perniagaan Pulau Pinang, Low Taek Jho atau Jho Low, daripada DAP.

Ng Wei Eik (DAP-Tanjong) berkata permintaan itu menghairankan kerana beliau menganggap JPN mempunyai akses kepada Kementerian Dalam Negeri (KPN) dan Kementerian Luar Negeri.

Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak.  “Saya sebagai pengadu kemukakan aduan adakah Jho Low memiliki dua kewarganegaraan kepada JPN. Tetapi anehnya selepas sebulan setengah, saya terima surat daripada JPN.

“JPN minta saya kemukakan salinan dokumen taraf kewaraganegaraan “Persekutuan Santo Kitts dan Nevis” dan status terkini kewarganegaraan tersebut serta salinan pasport “Persekutuan Santo Kitts dan Nevis”,” katanya pada sidang media di Parlimen.

Perkara 24 Perlembagaan Malaysia melarang mana-mana warganegara Malaysia memegang taraf kerakyatan negara lain, dan memberikan kuasa kepada kerajaan melucutkan taraf kerakyatannya.

Jun lalu, dokumen Jabatan kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat setebal 200 muka surat yang difailkan di mahkamah California menyebut mengenai tandatangan Jho Low dalam surat syarikatnya, Good Star.

Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak


Tandantangan itu dikatakan menyerupai tandatangan Jho Low “dalam pasport Malaysia dan Santo Kitts dan Nevis”.

Dalam permohonannya, DoJ mahu merampas lukisan mewah, hasil keuntungan 2 filem Hollywood, kapal layar dan pelbagai hartanah serta barangan untuk mendapatkan semula sejumlah AS$540 juta (RM2.3 bilion) wang dikaitkan dengan dana diambil daripada 1MDB.

Ng berkata, beliau tidak mempunyai kuasa membekalkan dokumen diperlukan JPN. Sepatutnya, jabatan itu mendapatkan dokumen daripada Wisma Putra dan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

“Kalau JPN perlukan bantuan, jabatan itu boleh dapatkan bantuan Wisma Putra atau KDN. Kenapa minta saya dokumen tersebut. Bagaimana saya mahu berikan dokumen Jho Low, dia sendiri hilang tidak berani balik ke dalam negara.


Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak


“Jika saya tidak kemukakan dokumen adakah kes ini tidak diteruskan? JPN mempunyai kuasa tetapi tidak mahu dapatkan bukti dari pihak berwajib, sebaliknya tanya saya yang tidak berkuasa menjalankan siasatan,” katanya.

Jabatan Pendaftaran Negara Buat Lawak.  Katanya, JPN wajar memberikan penjelasan memandangkan isu itu menjadi perhatian dunia. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan