Thursday, 10 August 2017

Amaran Buat Rakyat Malaysia

Amaran Buat Rakyat Malaysia. Seorang peguam menasihatkan ahli politik supaya berhati-hati apabila berada di sesi siaran langsung “Facebook Live”, disebabkan saluran itu tidak mempunyai perlindungan untuk menapis apa yang mereka katakan.

Fahri Azzat berkata media sosial mempunyai cara untuk menggalakkan orang menyatakan sesuatu yang mereka tidak biasa katakan.

Amaran Buat Rakyat Malaysia. Dalam situasi panas, mereka mungkin memfitnah seseorang di hadapan ramai saksi yang menontonnya.

“Media sosial, sama ada Facebook Live, Instagram atau Twitter, memberikan anda peluang membuat pendedahan dan anda terpanggil menyatakan perkara yang anda tidak akan biasa katakan,” katanya.

Beliau menyifatkan Facebook Live sangat berbahaya, dengan menyatakan ia tidak mempunyai “unsur penangguhan”.

“Di Twitter, anda masih harus menaip apa yang anda ingin katakan dan tekan butang. Pada Instagram, jika anda ingin memuat naik gambar, anda perlu memilih sama ada anda ingin menggunakan penapis atau tidak.

Amaran Buat Rakyat Malaysia


“Di Facebook Live, anda tidak mempunyai masa antara perkara yang anda mahu lakukan dan ketika ia dilakukan, itulah sebabnya ia berbahaya, terutama jika anda berada dalam persekitaran di luar kawalan anda.”

Saluran Facebook Live yang membenarkan seseorang membuat siaran langsung sejak kebelakangan ini semakin popular di kalangan ahli politik.

Antara ahli politik yang biasa menggunakannya termasuk Naib Presiden PKR Rafizi Ramli dengan kenyataan medianya mengandungi pelbagai dakwaan salah laku terhadap pemimpin politik.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, juga menggunakan Facebook Live untuk mendakwa kemenangan DAP di Raub disebabkan parti itu memainkan sentimen perkauman dengan meletakkan calon Melayu pada pilihan raya umum lalu.

Fahri menasihatkan ahli politik menggunakan Facebook Live sama seperti mereka akan mengadakan persidangan.


Amaran Buat Rakyat Malaysia


Baginya, sidang media adalah cara yang lebih selamat untuk menyatakan pendapat dan memberi kenyataan.

“Saya fikir kita berada dalam arus yang mengalami perubahan besar dari segi bagaimana politik dijalankan dan bagaimana dasar pengambilan keputusan disiarkan,” katanya.

Amaran Buat Rakyat Malaysia. “Ahli politik harus berhati-hati. Penting diingat di mana peralatan komunikasi hanya bermaksud untuk memperjelas kedudukan anda atau menyatakan dasar anda. Jika anda tiba-tiba mengeluarkan kenyataan yang boleh disalahtafsirkan, anda hanya menjejaskan keadaan. “ - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan