Monday, 17 July 2017

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini. Barisan kepimpinan Pakatan Harapan (PH) yang diumumkan Khamis lalu selepas lama dinantikan membuktikan tanggapan kononnya DAP akan memonopoli pakatan pembangkang itu meleset, demikian menurut seorang penganalisis politik.

Bercakap kepada FMT, Prof Madya Awang Azman Pawi dari Univeriti Malaya berkata, struktur kepimpinan dengan PKR dan PPBM mengetuai barisan kepimpinan, menggabarkan dominasi pemimpin Melayu, dengan jawatan ketua umum, pengerusi, presiden dan 2 daripada 3 timbalan presiden diperuntukkan kepada orang Melayu.

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini. Ini menurut beliau, akan meyakinkan pengundi-pengundi Melayu konservatif yang mungkin takut penguasaan orang bukan Melayu dalam PH.

Pengkritik-pengkritik sentiasa menyuarakan fakta DAP, yang merupakan parti pembangkang terbesar dari segi kerusi Parlimen, akan menjadi “pemimpin sebenar” PH manakala parti gabungan yang lain hanya “pengikut”.

Selepas mesyuarat majlis presiden Khamis lalu, PH mengumumkan pemimpin PKR yang dipenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai ketua umum sementara bekas ketuanya, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi.

Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR dan isteri Anwar, diumumkan sebagai presiden. Beliau akan dibantu 3 timbalan – Tan Sri Muhyiddin Yassin (Presiden PPBM), Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP) dan Mohamad Sabu (Presiden Amanah).

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali dan rakannya dari PPBM, Datuk Seri Mukhriz Mahathir pula sebagai naib presiden bersama Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen dan Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub.

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini


Bekas timbalan menteri Datuk Saifuddin Abdullah dilantik sebagai ketua setiausaha, manakala ahli Parlimen DAP, M. Kula Segaran dilantik bendahari.

Dalam kenyataan bersama dibacakan Dr Mahathir, gabungan itu turut mengumumkan akan mengemukakan permohonan baru untuk mendapatkan pengampunan bagi Anwar, yang kini dilarang bertanding sebagai calon pilihan raya selepas dijatuhkan hukuman 5 tahun penjara pada 2015.

“Permohonan yang dikemukakan mengikut proses undang-undang ini, dengan perkenan…Yang di-Pertuan Agong, akan membolehkan Anwar kembali mengambil bahagian semula dalam politik negara sepenuhnya,” kata kenyataan itu.

Awang Azman juga berkata, barisan kepimpinan memberi gambaran tentang bagaimana kerajaan pembangkang kelihatan seperti jika PH berjaya merampas Putrajaya dari Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Jika anda melihat struktur, seseorang boleh menganggap yang Anwar akan menjadi perdana menteri sebaik sahaja dia dibebaskan dari penjara dan menerima pengampunan.

“Pada masa ini, Dr Mahathir akan memegang jawatan tersebut dengan Muhyiddin sebagai timbalan perdana menteri.”

Anwar, 69, sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun di Penjara Sungai Buloh berhubung kesalahan meliwat, dan tidak akan dapat bertanding dalam PRU14 yang perlu diadakan sebelum 24 Ogos 2018.

Awang Azman berkata kombinasi Dr Mahathir, Anwar dan Muhyddin adalah pasukan terbaik untuk menerajui pembangkang dalam PRU14.

Menurut beliau, barisan kepimpinan PH akan menyebabkan “panik” dalam Umno memandangkan 2 bekas mantan pemimpin Umno kini bekerjasama untuk memimpin pembangkang.

Sementara itu, Ahli Parlimen PKR Kelana Jaya Wong Chen berkata, kesimpulan barisan itu berjaya menyelesaikan krisis kuasa sejak 2 bulan lalu.

Kata beliau, perkembangan itu juga menunjukkan sokongan jelas yang Anwar sebagai pemimpin utama, sebagaimana majoriti ahli-ahli Parlimen PH inginkan.

Katanya, kedudukan Dr Mahathir sebagai pengerusi juga memberi isyarat penting tentang peranan PPBM dalam memerangi kubu Umno.

“Kami menjangka GE14 menjadi persaingan yang sangat sengit dan Anwar dan Dr Mahathir bersama-sama sangat penting.

“Paling penting, dengan adanya Anwar dan Dr Mahathir dapat membantu (sokongan) parti-parti Sabah dan Sarawak berpindah ke Pakatan Harapan sekiranya senario parlimen tergantung disaksikan.”

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini


Pun begitu, Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) melahirkan keprihatinan pihaknya ekoran kurang wakil belia dan wanita dalam struktur kepimpinan PH.

“Melihat kepada barisan presiden, saya tidak dapat membantu tetapi hanya memikirkan barisan ikonik daripada kalangan ‘The Who: Meet the new boss, same as the old boss’,” kata pengurus hubungan luar Ideas, Azrul Mohd Khalib.

“Kekurangan wakil belia dan wanita dalam barisan ini adalah sesuatu yang bermasalah. Umur purata adalah 61 tahun dengan yang paling muda Chong Chieng Jen berusia 46 tahun yang menyegarkan. Wan Azizah adalah satu-satunya wanita.”

Azrul berkata, banyak negara sedang berusaha untuk mengukuhkan agenda pembaharuan dengan mempunyai orang muda dalam barisan kepimpinan.

Bagaimanapun katanya, persepsi dan mesej yang dihantar oleh pimpinan PH adalah pemimpin muda tidak boleh dipercayai, dan pemimpin-pemimpin lama – yang terdiri daripada lelaki – mahu kekal di barisan hadapan, dan agenda itu akan menjadi cerita lama yang sama, lagu lama yang sama.

Justeru katanya, persekitaran itu tidak baik untuk mereka yang mencari perubahan dan mengharapkan pembaharuan dan arah baharu untuk negara, terutamanya bagi golongan muda Malaysia yang kebanyakannya merupakan pengundi baru.

Umno Terperanjat Dengan Berita Ini.  “Jika PH berharap dapat meningkatkan jumlah pengundi di kalangan pengundi muda dan mendapat sokongan mereka, mereka memerlukan wajah-wajah baharu yang boleh memberi inspirasi, bercakap dalam bahasa mereka dan tidak takut kepada perubahan.” - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan