Wednesday, 26 July 2017

Patutlah Pulau Pinang Tak Nak Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah SPRM

Patutlah Pulau Pinang Tak Nak Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah SPRM. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mempersoalkan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mendakwa negeri itu berdolak-dalik menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) sedangkan banyak lagi negeri lain belum berbuat demikian.

Menurut Guan Eng, apa gunanya ikrar sekiranya tahap rasuah masih berleluasa.

Patutlah Pulau Pinang Tak Nak Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah SPRM.  “Saya tidak tahu mengapa SPRM memilih untuk memfokuskan Pulau Pinang sahaja, sedangkan saya lihat negeri lain termasuk di bawah pentadbiran BN pun masih ada yang belum tandatangan,” katanya dalam satu sidang media di Parlimen semalam.

Katanya, Selangor contohnya, tidak menandatangani IBR kerana negeri itu ada  undang-undang  lebih ketat.

“Atau mungkin juga mereka tidak dihubungi SPRM. Dalam hal ini, mengapa bila tidak dihubungi, kita pula nak difokuskan. Kita sedia berbincang, sekiranya dihubungi SPRM,” katanya.


Patutlah Pulau Pinang Tak Nak Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah SPRM


Tegas Guang Eng, IBR seharusnya  mengandungi beberapa langkah integriti, yang sudah diterima pakai kerajaan negeri sejak 2008.

“Di antaranya mesti isytihar harta benda kepada umum, bukan sahaja ketua menteri malah perdana menteri, menteri dan Adun.

“Tidak boleh ada urus niaga dengan kerajaan, pastikan ahli pentadbiran tidak berhak dapat tanah kerajaan dan tidak boleh terima derma peribadi,” katanya.

Patutlah Pulau Pinang Tak Nak Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah SPRM.  Beliau menambah, sekiranya langkah integriti ini tidak termasuk dalam IBR, ia semata-mata ikrar tanpa disusuli tindakan. - sinarIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan