Friday, 28 July 2017

Bicara Kes Bunuh Kim Jong Nam - Ketulenan Agen Saraf VX Diragui

Bicara Kes Bunuh Kim Jong Nam - Ketulenan Agen Saraf VX Diragui. Peguam mewakili tertuduh dari Indonesia, Siti Aisyah yang didakwa membunuh Kim Jong Nam, mempersoalkan ketulenan agen saraf VX yang digunakan untuk membunuh abang sebapa kepada diktator Korea Utara itu.

Gooi Soon Seng berkata, laporan pakar yang diterimanya menunjukkan penemuan petanda dan kesan degradasi produk VX.

Bicara Kes Bunuh Kim Jong Nam - Ketulenan Agen Saraf VX Diragui. “Kita perlu semak dengan pakar dan lihat apa maknanya,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas sebutan kes itu di Mahkamah Tinggi hari ini.

Peguam kanan itu berkata, bahan berkenaan tidak semestinya agen saraf VX seperti didakwa dalam laporan.

“VX sepatutnya sangat kuat dan hanya 0.1ml cukup untuk membunuh seseorang.

“Tetapi, kita boleh kata tidak ada kesan sampingan terhadap kedua-dua wanita itu,” kata Gooi sambil menambah terdapat 2 jenis agen saraf VX, iaitu VX MN dan VX W.

Pada 24 Februari lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengumumkan laporan awal Jabatan Kimia ke atas mayat Jong Nam menemui bahan kimia berbahaya dikenali Ethyl S-2 Diisopropylamino Ethyl Methylphosphonothioate atau agen saraf VX, di luaran mata dan muka Jong Nam.

Bicara Kes Bunuh Kim Jong Nam - Ketulenan Agen Saraf VX Diragui


Bahan itu disifatkan agen saraf paling toksik di dunia, dan dikatakan hanya digunakan dalam perang kimia. 

Ia juga disenaraikan sebagai senjata kimia larangan di bawah Jadual 1 Akta Konvensyen Senjata Kimia Malaysia 2005 dan Konvensyen Senjata Kimia (CWC) 1997.

Khalid berkata, salah seorang suspek yang ditahan atas tuduhan membunuh itu mengalami kesan sampingan agen saraf VX. Bagaimanapun, dia tidak mendedahkan identiti suspek terbabit.

Siti Aisyah dan wanita Vietnam, Doan Thi Huong didakwa membunuh Jong Nam pada 13 Februari lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2).

Jong Nam yang merupakan anak sulung kepada bekas diktator Korea Utara, Kim Jong Il tiba di Malaysia pada 6 Februari dan dijadualkan menaiki penerbangan ke Macau pada 9 pagi, 13 Februari.

Bicara Kes Bunuh Kim Jong Nam - Ketulenan Agen Saraf VX Diragui


Semasa di klia2, beliau didekati seorang wanita yang menyembur sejenis cecair ke mukanya, manakala seorang lagi wanita menekup kain ke mukanya.

Beliau meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya yang disusuli krisis diplomatik antara Korea Utara dan Malaysia.

Beberapa lelaki Korea Utara yang menemui 2 wanita itu, melarikan diri dari Malaysia pada hari sama Jong Nam dibunuh. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan