Tuesday, 18 April 2017

Zakir Naik Dapat Status PR Semasa Hishamuddin Jadi Menteri KDN

Zakir Naik Dapat Status PR Semasa Hishamuddin Jadi Menteri KDN. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan pendakwah kontroversi dari India, Dr Zakir Naik diberikan status penduduk tetap di Malaysia.

Beliau yang juga menteri dalam negeri berkata ia diberikan kira-kira 5 tahun lalu. “Saya ingin mengesahkan beliau berstatus penduduk tetap di Malaysia, tetapi bukan warganegara.

Zakir Naik Dapat Status PR Semasa Hishamuddin Jadi Menteri KDN.  “Kedudukan itu (diberikan) lebih 5 tahun lalu, ertinya sebelum saya menjadi menteri dalam negeri,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan persidangan antarabangsa “Human Ecology 2017” di sini hari ini.

Zahid dilantik menteri dalam negeri pada 2013, menggantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Sebelum ini, kerajaan menafikan Zakir sudah diberikan taraf kerakyatan Malaysia, bagaimanapun tidak menjelaskan sama ada beliau diberikan status penduduk tetap.

Zakir, penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan pada 2013, kini berdepan siasatan pihak berkuasa India atas dakwaan pengubahan wang dan mempromosikan propaganda pengganas.

Agensi Siasatan Negara India (NIA) baru-baru ini memohon Interpol mengeluarkan notis merah terhadap Zakir bagi menghalang beliau keluar dari Arab Saudi, selepas berulang kali ingkar memberi kerjasama terhadap siasatan ke atasnya.

Zakir Naik Dapat Status PR Semasa Hishamuddin Jadi Menteri KDN


Zakir yang mengasaskan badan dakwah Yayasan Penyelidikan Islam (IRF) kerap berkunjung ke Malaysia dan Indonesia dari Arab Saudi.

Sedia kerjasama dengan India

Sabtu lepas, Zakir dalam satu program dianjurkan kumpulan Perkasa mendakwa beliau akan diseksa jika pulang ke India, sebaliknya berkata pihak berkuasa negara itu perlu menyoal siasat beliau menerusi Skype dan kaedah tele-sidang.

Sementara itu, Zahid berkata kerajaan sedia bekerjasama dengan India dalam siasatan terhadap Zakir menurut peruntukan undang-undang sedia ada.

“MLA (mutual legal assistance) boleh diperolehi jika negara itu ada hubungan dan perjanjian dengan kita. Jika ada permintaan itu (dari India), kita akan terjemahkannya menerusi kerjasama sepenuhnya,” katanya.

Ditanya sama ada Malaysia akan menyerahkan Zakir kepada New Delhi, beliau berkata ia “bukan soal menyerah, tetapi siasatan” mengikut rangka sedia ada.


Zakir Naik Dapat Status PR Semasa Hishamuddin Jadi Menteri KDN


“Kita mengikut sistem perundangan undang-undang negara, dan rangka (framework) hubungan diplomatik dengan mana-mana negara (terbabit).”

Zahid menambah, sebarang permintaan ekstradisi oleh India tidak semestinya menyasarkan Malaysia kerana Zakir bukan berpengkalan di negara ini.

“Ini kerana beliau hanya berstatus PR. Saya rasa beliau juga tinggal di beberapa negara lain. Maka terpulang kepada India untuk membuat permohonan bukan sahaja dengan Malaysia, tetapi negara lain juga,” katanya. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan