Sunday, 2 April 2017

Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor

Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memburu 13 orang kenamaan bagi membantu siasatan kes cubaan menyogok Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berhubung penganugerahan darjah kebesaran.

Kesemua mereka yang sudah dikenal pasti itu melibatkan golongan kenamaan, berkedudukan dan kaya, lapor Utusan Online memetik SPRM.

Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor.  SPRM percaya Tan Sri, pengasas dan penasihat sebuah syarikat perkapalan di Johor Bahru, yang ditahan reman semalam berperanan sebagai ejen atau orang tengah kepada individu terbabit bagi mendapatkan gelaran Tan Sri dengan menawarkan RM2 juta kepada Sultan Ibrahim.

“Berikutan itu, mereka yang berkaitan diminta tampil untuk memberi keterangan kepada pihak SPRM bagi membantu siasatan,” kata laporan itu.

Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor


Pagi semalam, seorang ahli perniagaan bergelar Tan Sri ditahan reman selama 5 hari bagi membantu siasatan berkenaan.

Lelaki berumur 54 tahun itu akan direman sehingga 4 April ini. Dia disiasat di bawah Seksyen 16 (a)(A) Akta SPRM 2009. 

Akta tersebut memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda 5 kali ganda nilai suapan atau denda RM10,000, mengikut mana lebih tinggi.


Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor


Ahli perniagaan itu ditahan selepas menyerah diri di ibu pejabat SPRM, Putrajaya kira-kira pukul 2 petang kelmarin susulan amaran yang dikeluarkan Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki supaya dia segera menyerahkan diri.

Senarai 13 VIP Rasuah Sultan Johor.  Sultan Johor baru-baru ini mendedahkan baginda menerima tawaran sebanyak RM2 juta daripada seorang individu untuk mencadangkan nama kepada Ketua Setiausaha Negara bagi mendapatkan gelaran Tan Sri daripada Yang di-Pertuan Agong. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan