Saturday, 18 February 2017

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam. Siasatan kes pembunuhan warga Korea Utara, Kim Jong Nam mendedahkan 2 wanita dan 4 lelaki terbabit, dengan mereka dipercayai merancang pembunuhan itu sehari sebelum serangan sebenar, lapor The Star.

Sumber polis memberitahu akhbar itu rakaman CCTV di klia2 pada Ahad menunjukkan 6 suspek berjalan-jalan dalam lapangan terbang tambang rendah itu ketika pada masa sama “meninjau” kawalan keselamatan di situ.

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam.  Menerusi rakaman itu, mereka ada kalanya nampak seperti bergurau dan “main-man menyembur sejenis cecair ke arah satu sama lain”.

“Mereka mungkin sedang memilih lokasi terlindung yang paling sesuai untuk menyerangnya di balai berlepas,” kata sumber itu, menambah berjalan-jalan di klia2 membantu mereka mengkaji tahap keselamatan di lapangan terbang itu.

Dua wanita terbabit sudah ditahan, tetapi 4 lelaki berkenaan, yang dipercayai merancang serangan itu, masih bebas.

Suspek wanita kedua ditahan dalam satu serbuan di hotel di Ampang pada awal pagi semalam. Suspek itu memegang pasport Indonesia dengan nama Siti Aishah, dari Serang, Banten, wilayah bersebelahan Jakarta. Tarikh lahir yang dinyatakan ialah 11 Februari 1992 dengan etniknya Jawa.

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam


Polis juga dilaporkan menemui sejumlah wang tunai dalam pelbagai mata wang asing termasuk 3 keping not AS$100 ketika tangkapan dibuat di sebuah bilik di tingkat 3 hotel di Ampang itu.

Sumber polis memberitahu The Star, polis menemui suspek itu hasil siasatan terhadap teman lelakinya, yang terlebih dulu ditahan. Tidak ada maklumat bagaimana dan mengapa polis menahan teman lelaki suspek.

Menurut sumber, teman lelaki suspek, Muhammad Farid Jalaluddin, 26, didakwa memandu suspek dari hotel di Bandar Baru Salak Tinggi, di mana dia dan suspek wanita pertama tidur malam sebelumnya.

“Dia (Farid) bukan suspek utama tetapi dia membantu kami dalam siasatan itu. Maklumat yang diberikan membawa kami kepada penahanan suspek kedua,” kata Ketua Polis Selangor Abdul Samah Mat dipetik sebagai berkata.

Sementara itu, suspek wanita pertama ditahan selepas dia kembali semula ke tempat kejadian di klia2, pada Rabu ketika cuba menaiki pesawat ke Vietnam. Dia ditahan berdasarkan kepada pengenalan positif daripada rakaman CCTV insiden pada Isnin.

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam


Suspek itu memegang pasport Vietnam dengan nama Doan Thi Huong.

Menurut sumber polis, dipercayai Siti Aishah meninggalkan suspek pertama – gadis “LOL” – dan bersembunyi di hotel berkenaan hingga keadaan reda sebelum cuba meninggalkan negara.

Jong Nam, anak sulung bekas pemimpin Korea Utara Kim Jong Il, tiba di Malaysia pada 6 Februari, dan dijadualkan menaiki pesawat ke Macau pada jam 9 pagi Isnin. Ketika di klia2, dia didatangi seorang wanita yang menyembur cecair ke arahnya, sementara seorang lagi wanita menyerkup mukanya dengan kain.

Mangsa cuba mendapatkan bantuan perubatan di kaunter perkhidmatan klia2 tetapi meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberitahu media mayat Jong Nam akan diserahkan pada Kedutaan Korea Utara di sini mengikut protokol antarabangsa dan selepas prosedur undang-undang dijalankan dan keputusan bedah siasat diterima pada malam Rabu.

Rupanya Ini Perancang Pembunuhan Kim Jong Nam.  Jong Nam ialah abang pemimpin Korea Utara sekarang, Kim Jong Un. -fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan