Sunday, 26 February 2017

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam. Suspek warga Indonesia, Siti Aishah mendakwa dibayar RM400 untuk mengenakan sejenis minyak pada Kim Jong Nam untuk suatu rancangan TV, kata Timbalan Konsulat Kedutaan Indonesia di Malaysia Andreano Erwin kepada pemberita hari ini.

Andreano berkata demikian selepas menemui Aishah selama 30 minit di balai polis Cyberjaya pagi tadi.

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam. “Dia kata dia diberi sejenis cecair berminyak, seperti minyak bayi,” katanya lapor Malaysiakini.

Dalam pertemuan itu, Siti Aishah bertegas diperdaya untuk melakukan pembunuhan itu.

“Dia hanya berkata secara umum seseorang meminta dia melakukannya dan tidak tahu apa akan berlaku selepas itu,” kata Andreano, lapor NST.

Menurut Aishah, kata Andreano, dia didatangi beberapa lelaki berupa seperti orang Jepun atau Korea. Aishah menamakan mereka, tetapi secara umum seperti James atau Jang.

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam


“Tetapi dia tidak jelaskan secara terperinci di mana,” kata Andreano, lapor Malaysiakini.

Aishah juga mendakwa tidak mengenali mana-mana orang warga Vietnam.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata Aishah dan suspek warga Vietnam, Doan Thi Huong, tahu mereka mengendalikan racun dalam pembunuhan Kim Jong Nam di klia2 pada 13 Februari lalu.

Seorang wanita mengenakan racun mudarat, dipercayai mempunyai kesan ejen saraf VX manakala seorang lagi menyerkup mukanya dengan kain.

Rakaman kejadian yang disiarkan media Jepun Fuji TV memaparkan 2 wanita menerpa mangsa ketika beliau bersedia untuk menaiki penerbangan ke Macau, China.

Mereka dilihat memegang mukanya dan kemudian beredar ke arah berbeza dengan pantas. Rakaman seterusnya menunjukkan mangsa meminta bantuan perubatan dari kakitangan klia2.

Menurut polis, kedua wanita pernah berlatih melakukan serangan itu dan diarah membasuh tangan selepas itu.

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam


Semalam polis berkata salah seorang dari mereka mengalami muntah-muntah dipercayai kesan VX.

Menurut Andreano, Aishah ketika ditemui berada dalam keadaan sihat dan boleh menjawab semua soalan mereka. “Kami tak nampak apa-apa kesan racun.”

Pihak kedutaan mengambil cap jari untuk mengesahkan sama ada Aishah pemilik sebenar pasport Indonesia yang dibawanya.

“Data sudah dihantar ke Indonesia melalui satelit. Kami berharap, dalam sehari, kami akan dapat padanan,” katanya.

Andreano berkata mereka menunggu perkembangan selanjutnya dari polis dan pendakwaaan.

Kedutaan Indonesia Dedah Kisah Sebenar Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam. Wakil kedutaan Vietnam turut hadir menemui Doan, tetapi mereka tidak mahu bercakap kepada media. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..