Thursday, 1 December 2016

Petanda Umno Makin Menerima PAS?

Petanda Umno Makin Menerima PAS? Umno mampu bertahan sehingga hari ini kerana amalan prinsip wala’ dan kesetiaan dalam tradisi Umno, kata presidennya Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata prinsip wala' Umno membawa maksud nilai cinta kasih, kepatuhan, sumpah setia, taat dan bai’ah yang wajib diberikan kepada pemimpin yang sah, dan di dalam konteks Umno iaitu presiden parti manakala bagi kerajaan ialah Perdana Menteri.

Petanda Umno Makin Menerima PAS? "Wala’ yang diberikan bukanlah sekadar kepada jasad, tubuh atau individu, akan tetapi, wala’ sebenarnya merangkumi institusi kepresidenan atau keperdana-menterian, yang disandang oleh seseorang," kata Najib dalam Ucapan Dasar Presiden pada Perhimpunan Agung Umno 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di Kuala Lumpur, hari ini.

Jelasnya, selama lebih tujuh dekad Umno berjaya bertahan walaupun menghadapi pelbagai rintangan serta sering kali cuba dijebak ke dalam kancah perpecahan dan berpuak-puak.

Perdana menteri berkata ia merupakan perlambangan hebat parti terbesar orang Melayu itu menjunjung adat dan budaya Timur serta bersendikan landasan syarak, dalam menyatakan sokongan dan dukungan terhadap seorang presiden atau perdana menteri selama ini.


Petanda Umno Makin Menerima PAS?


Memberikan contoh beberapa pergolakan termasuk episod pertembungan antara 'Team A' dan 'Team B' ketika pemilihan presiden Umno pada 1987 dan pengisytiharan Umno sebagai pertubuhan haram pada 4 Feb 1988, Najib berkata orang Umno tetap setia bersama pemimpin mereka.

"Siapa juga pada saat-saat genting dan mendebarkan tersebut, yang berdiri teguh menyokong dan membantu Dr Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad) selaku presiden, sehingga Umno baharu secara rasmi diterima semula secara sah? Siapa lagi, siapa lagi, kalau bukan kita, orang Umno," katanya.

Semasa era pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi, Najib berkata beliau selaku timbalan presiden parti ketika itu bersama-sama majoriti pimpinan dan keseluruhan anggota Umno tetap setia bukan sahaja ke atas jasad, tetapi institusi yang dijunjung dan dipegang oleh presiden Umno serta perdana menteri.

Petanda Umno Makin Menerima PAS?


Tegasnya, wala’ dan kesetiaan sepenuhnya juga wajib diterima oleh sesiapa yang akan berada di puncak kelak dan mengambil alih jawatan presiden dan perdana menteri.
 "Wala’ dan kesetiaan dalam budaya serta alam Melayu serta agama kita (Islam) adalah semangat sepasukan dalam suatu saf yang kukuh lagi padu yang tidak terpisah daripada pemimpin dan ketuanya," katanya. - BernamaIklan
Image
Image
Image
Image
Image
1 comment:

  1. tahun 1987.team a dgn team b.mendebarkan.sbb walak umno.mahathir berjaya tewaskan tengku razaleigh.lps tu timbul semangat 46.walak terbukti.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan