Monday, 5 December 2016

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016. Perhimpunan Agung Umno (PAU) yang sepatutnya menjadi medan membicarakan soal negara dan orang Melayu, digunakan sebagai platform presidennya menagih simpati, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu mengulas perhimpunan yang baru menutup tirainya semalam, dan menyifatkannya jauh berbeza daripada dulu.

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016.  “PAU sepatutnya menjadi tempat presiden membicarakan hal berkaitan kedudukan orang Melayu, agama Islam, masa depan negara dan kesejahteraan rakyat seluruhnya.

“PAU tahun ini lain sekali nadanya. Datuk Seri Najib Razak menuntut seluruh ahli berbai’ah dan wala’ kepadanya secara membuta-tuli, kononnya itulah tradisi Umno dan amalan orang Melayu dan Islam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada PAU 2016, Najib dalam ucapan dasar dan penggulungannya menyeru taat setia dan wala’ kepadanya selaku presiden, selain serangan terhadap bekas pemimpin Umno terutamanya Tun Dr Mahathir Mohamad.

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016


Ucapan perwakilan dan pemimpin tertinggi parti itu selama 5 hari persidangan juga dipenuhi dengan perkara sama.

Kata bekas timbalan presiden Umno itu lagi, ia membuktikan Najib sedang gelisah melihat kepimpinan Melayu dalam barisan pembangkang semakin kukuh selepas tertubuhnya PPBM.

“(Pengerusi PPBM) Dr Mahathir yang kental perjuangan Melayu sehingga digelar ‘ultra Melayu’ dan saya sendiri yang pernah dilabel ‘Malay First’ kini dalam barisan pembangkang.

“Kami bersama rakan lain sedang memperkukuhkan kepimpinan Melayu dalam barisan pembangkang untuk mengambilahlih pentadbiran negara daripada Umno dan BN (Barisan Nasional) yang rosak,” katanya lagi.

DAP setuju perdana menteri Melayu

Beliau juga mengecam serangan terhadap DAP sepanjang persidangan dan berkata ia hanya untuk menakut-nakutkan orang Melayu.

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016


Dalam ucapan dasarnya, Najib berkata institusi masyarakat Melayu seperti Mara, Felda, Risda dan Felcra “akan pupus dan lenyap” jika DAP mentadbir negara.

Muhyiddin berkata, DAP tidak akan dapat mentadbir Malaysia tanpa parti pembangkang lain, justeru kerajaan yang akan dibentuk jika BN ditewaskan tetap dipimpin orang Melayu.

“Malah dalam pertemuan saya dengan pimpinan DAP, mereka setuju perdana menteri mestilah seorang Melayu dan bukan daripada parti DAP.

Muhyiddin berkata lagi, beliau dan Dr Mahathir tidak pernah mengkhianati perjuangan Melayu walaupun tidak lagi bersama Umno.

Muhyiddin Dedah Tembelang Perhimpunan Agung Umno 2016.  “Mustahil saya dan Dr Mahathir mengkhianati Melayu dan Islam. Saya percaya kepimpinan Melayu dalam barisan pembangkang semakin kuat dan mantap hari ini,” katanya lagi. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan