Tuesday, 13 December 2016

Esszone: Perintah Berkurung Dilanjut 29 Disember

Esszone: Perintah Berkurung Dilanjut 29 Disember. Perintah berkurung di kawasan perairan di 7 daerah Zon Keselamatan Timur Sabah (Esszone) yang berakhir hari ini akan dilanjutkan sehingga 29 Disember ini, kata Pesuruhjaya Polis Sabah.

Datuk Abdul Rashid Harun berkata, perintah berkurung yang berkuat kuasa dari 6 petang hingga 6 pagi itu membabitkan kawasan perairan daerah Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

Esszone: Perintah Berkurung Dilanjut 29 Disember. Abdul Rashid berkata, dengan berkuat kuasa perintah berkurung itu, orang ramai yang tinggal di kawasan berkenaan dinasihatkan tidak keluar rumah dan mereka tidak dibenarkan memasuki atau berada di kawasan yang diisytiharkan pada waktu dinyatakan.

“Pelaksanaan untuk meneruskan perintah berkurung itu bagi memastikan kawasan perairan tersebut tidak diceroboh pengganas yang mengancam keselamatan penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan serta kedatangan pelancong luar negara yang melawat pulau peranginan itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Esszone: Perintah Berkurung Dilanjut 29 Disember


Beliau berkata, berdasarkan maklumat yang diterima, kumpulan pengganas Abu Sayyaf dan penjenayah dari selatan Filipina yang melakukan penculikan untuk mendapat wang tebusan, masih cuba menceroboh untuk melakukan jenayah rentas sempadan.

Abdul Rashid berkata, perintah berkurung itu diteruskan bagi menjamin keselamatan pengguna perairan serta mereka yang tinggal di kawasan daratan Esszone.

Menurutnya, perintah berkurung itu akan memudahkan penguatkuasaan dan pemantauan terhadap pergerakan bot, sekali gus menjamin keselamatan pengusaha chalet dan nelayan dengan kehadiran anggota keselamatan di sekitar kawasan mereka.

Esszone: Perintah Berkurung Dilanjut 29 Disember


“Saya juga memberi kuasa kepada semua ketua polis daerah di kawasan Esszone untuk mengeluarkan permit kepada mana-mana pemohon bagi tujuan aktiviti perikanan atau laluan melalui kawasan perintah berkurung yang mendesak,” katanya. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan