Monday, 21 November 2016

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut. Amalan menghukum penjawat awam yang melakukan kesalahan tatatertib dengan hanya memberi amaran secara pentadbiran perlu dihentikan, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau berkata hukuman itu terlalu ringan dan tidak mencerminkan aspirasi kerajaan dalam memastikan semua penjawat awam benar-benar bersih daripada semua perlakuan negatif yang boleh menjejaskan perkhidmatan mereka kepada rakyat.

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut. “Amaran secara pentadbiran ini adalah amaran tanpa rekod. Sepatutnya bila penjawat awam lakukan kesalahan, dia perlu diberi amaran dan tindakan tatatertib daripada potongan gaji, tiada kenaikan pangkat sehinggalah sampai ke peringkat buang kerja.

“Jika kena amaran, tindakan paling minimum yang dia terpaksa hadapi ialah tiada kenaikan pangkat selama setahun…tapi jika ketua jabatan hanya beri amaran pentadbiran, penjawat awam itu tidak akan dikenakan apa-apa tindakan.

“Jadi, kita akan keluarkan pekeliling kepada ketua jabatan supaya amalan mengeluarkan amaran secara pentadbiran ini tidak lagi digunakan selepas ini,” katanya.

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut 


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perhimpunan khas penjawat awam negeri Terengganu bersama KSN di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Wan Nawawi Wan Ismail; Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda dan Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan) Datuk Mohtar Mohd Abd Rahman.

Mengulas lanjut, Ali berkata ramai ketua jabatan hanya mengeluarkan amaran secara pentadbiran kepada kakitangan yang melakukan kesalahan tatatertib kerana mahu menjadi ketua yang baik kepada pekerja di bawahnya, sedangkan tindakan itu juga adalah satu kesalahan.

“Jika kakitangan diberi amaran tatatertib, mereka boleh disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan boleh dikenakan hukuman di atas kesalahan dilakukan,” katanya.

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut


Selain itu, beliau juga mahu penjawat awam melakukan pelbagai tugas secara lebih produktif supaya tiada pembaziran tenaga kerja berlaku kerana amalan tersebut dapat meningkatkan lagi kecemerlangan dalam perkhidmatan awam.

“Di sektor swasta, kakitangan mereka sudah biasa membuat pelbagai tugas dan tidak hanya melaksanakan tugas khas mereka sahaja.

“Sebagai contoh, pemandu kepada ketua jabatan, dia akan jemput serta hantar ketua jabatan di luar waktu pejabat dan akan membuat tuntutan kerja lebih masa.

KSN Buat Penjawat Awam Terkejut. “Jadi, dalam masa 8 jam yang lain, apa lagi kerja yang boleh pemandu itu buat agar menjadi lebih produktif dan memberi sumbangan kepada kerajaan,” katanya. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
3 comments:

 1. Mansohkan jawatan pemandu...
  Biar pegawai atau pengarah drive sendiri lbh menjimatkan....buang jee pekerja penjawat awam.... biar kerajaan ambil pendatang haram jd warganegara lbh jimat ..... kerajaan lbh selamat.

  ReplyDelete
 2. Bagus jugak idea nie.. sekarang nie terlalu banyak penyelewengan oleh penjawat awam

  ReplyDelete
 3. Tanda tanda tak ada duit nak bayar gaji sudah mula timbul

  Hati hati lah

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan