Friday, 25 November 2016

Jamal Yunos Dah Insaf Dan Bertaubat?

Jamal Yunos Dah Insaf Dan Bertaubat? Datuk Seri Jamal Md Yunos mengecam ahli Parlimen beragama Islam yang tidak menyokong dan mempersendakan rang undang-undang (RUU) persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355.

“Saya mengecam ahli Parlimen beragama Islam yang tidak menyokong dan mempersendakan RUU 355 dan saya sifatkan mereka adalah syaitan,” katanya.

Jamal Yunos Dah Insaf Dan Bertaubat? Pengerusi gerakan Baju Merah itu berkata, beliau menyokong usul dibawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan percaya usul RUU 355 ini akan membawa kebaikan kepada masyarakat Islam di Malaysia.

“Saya mendoakan agar usul RUU 355 ini mendapat sokongan semua ahli Parlimen terutama yang beragama Islam kerana ia membawa kebaikan kepada masyarakat Islam di negara ini yang mendokong sistem demokrasi.

“Saya menyokong penuh usul RUU 355 yang dibawa PAS di Dewan Rakyat pada hari ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jamal Yunos Dah Insaf Dan Bertaubat?


Hadi yang juga presiden PAS hari ini bertindak menangguhkan usul RUU 355 ke sidang seterusnya yang dijadualkan berlangsung pada Mac 2017.

Kata Hadi, penangguhan itu bertujuan membolehkan pindaan dilakukan terhadap RUU 355 yang hanya akan didedahkan pada sidang Dewan Rakyat akan datang.

Ahli Parlimen Marang itu memohon menambah hukuman dalam Seksyen 2 akta sedia ada.

Jamal Yunos Dah Insaf Dan Bertaubat?


Ketika ini, akta itu memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 3 tahun atau denda tidak kurang RM5,000 atau tidak lebih 6 sebatan kepada pesalah.

Hadi memohon menggantikan hukuman itu dengan “penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau 100 sebatan”. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. adakah denda itu yg jadi keutamaan????
    Bagaimana dgn iltizam dan ulamak2, mufti2, ustaz dgn mendepani kerenah sang penguasa yg tidak menjadikan Islam sebagai acun dlm pemerintahan.
    Kita lihat dan renung sejenak, bagaimana Khalufah Umar Abdul Aziz memerintah. Jadikan contoh dan tauladan.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan