Friday, 21 October 2016

Harga Minyak Masak Naik

Harga Minyak Masak Naik. Bekalan minyak masak di seluruh negara dijangka terputus dalam dua minggu akan datang berikutan ramai pengguna akan membeli sebelum harga dinaikkan pada 1 November depan.

Presiden Persekutuan Persatuan Peniaga Barangan Runcit Malaysia, Hong Chee Meng berkata, dengan kenaikan minyak masak antara RM0.40 hingga RM1.90, sudah pasti akan berlaku pembelian panik daripada pengguna sama ada orang perseorangan mahupun peniaga.

Harga Minyak Masak Naik. Chee Meng berkata, keputusan kerajaan untuk mengurangkan subsidi minyak masak akan menyebabkan rakyat jelata terus tertekan setelah harga barang-barang keperluan harian yang lain semakin hari semakin mahal.

"Saya harap kerajaan dapat mendengar rungutan rakyat sebelum membuat keputusan untuk menaikkan harga minyak masak ini. Kerajaan tidak patut membuat keputusan secara tergesa-gesa kerana ia akan membebankan lagi masalah rakyat," katanya ketika dihubungi Sin Chew Jit Poh.


Harga Minyak Masak Naik


Kata Chee Meng, kerajaan tidak boleh menggunakan alasan kononnya pendapatan negara telah berkurangan sehingga mengurangkan pemberian subsidi, akhirnya yang menjadi mangsa adalah rakyat jelata kerana terpaksa membeli minyak masak yang lebih mahal.

"Dengan kenaikan minyak masak ini, apakah ini bermakna makanan lain yang dimasak dengan minyak masak turut akan dinaikkan?" soalnya.

Harga Minyak Masak Naik


Beliau berkata, pembelian panik yang akan dilakukan oleh orang ramai dengan berpusu-pusu ke kedai membeli minyak masak adalah perkara yang dijangkakan, sementara pembekal sudah pastinya akan menghadapi masalah terputus bekalan. - Sinar Harian
Iklan
Image

Image

1 comment:

  1. Ngaku negara maju..tapi subsidi utk kemudahan rakyat ditarik.
    Patut negara maju rakyat lg senang.
    Ini tidak...lagi tertekan kehidupan rakyat dibuatnya.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan