Wednesday, 21 September 2016

Lagi Bukti Persempadanan Semula SPR Merugikan Pembangkang

Lagi Bukti Persempadanan Semula SPR Merugikan Pembangkang. Pas berpandangan persempadanan semula yang dibuat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilihat agak agresif dan boleh merugikan parti-parti pembangkang di negara ini.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, banyak aspek yang dilihat terkesan dengan persempadanan tersebut terutamanya apabila ia melibatkan kawasan-kawasan yang telah dimenangi sebelum ini.

“Pas juga sependapat dengan parti politik lain yang melihat persempadanan ini sebagai merugikan. Tidak keterlaluan jika saya katakan ia dilihat sebagai langkah untuk memastikan kemenangan menyebelahi BN.

Lagi Bukti Persempadanan Semula SPR  Merugikan Pembangkang. “Malah persempadanan ini juga memberi kesan kepada hubungan masyarakat, perkauman dan perpecahan penduduk. Kami melihat ia sebagai satu ketidakadilan dalam sistem politik demokrasi di Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, Pas Pusat telah mengeluarkan arahan kepada semua Pas Negeri bagi mengadakan satu mesyuarat khas untuk mengkaji lebih lanjut mengenai persempadanan ini mengikut kawasan masing-masing.

Lagi Bukti Persempadanan Semula SPR  Merugikan Pembangkang


Beliau juga berkata, keputusan dan hasil kajian tersebut akan dibawa ke mesyuarat Jabatan Pilihan Raya Pas Pusat pada 24 September ini.

Takiyuddin berkata, Pas juga berpandangan, SPR seharusnya memanggil wakil setiap parti politik bagi membincangkan mengenai persempadanan semula jika mahu ia dilakukan dengan lebih adil.
Iklan
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan