Wednesday, 14 October 2015

Patutlah Mohamed Apandi Ali Dilantik Sebagai Peguam Negara

Jabatan Peguam Negara hari ini menjelaskan keputusannya untuk membersihkan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang membuat pengisytiharan tidak tepat berkaitan dengan pelaburan di luar negara, menyatakan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mendapatkan maklumat yang cukup dari firma tersebut untuk menunjukkan ia melanggar undang-undang.

Begitu juga, BNM tidak mengarahkan Deutsche Bank Malaysia Bhd menasihati 1MDB untuk kembali kepada bank pusat itu bagi mengkaji semula kebenaran yang diberikan untuk pengiriman wang itu, kata Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Bercakap pada sidang akhbar di pejabatnya di Putrajaya hari ini, peguam negara berkata ini jelas menunjukkan tidak ada maklumat lanjut yang diminta oleh Bank Negara pada masa tersebut.

"1MDB, dengan cara yang sah, memberikan maklumat yang diperlukan bagi maksud pengiriman wang," katanya.

Apandi merujuk kepada tiga kebenaran yang diperoleh oleh 1MDB daripada BNM untuk membuat kiriman wang pada September 29, 2009, 6 September 2010 dan 20 Mei 2011.

Bank Negara tidak mengambil lebih 3 hari untuk memberikan keizinan tersebut dalam ketiga-tiga keadaan, katanya, membaca satu kenyataan media.

Katanya, borang berkaitan bagi tujuan kiriman wang dalam kes ini tidak memerlukan pemohon menyatakan nombor akaun bank dan benefisiari.
5 comments:

 1. Hanya DAJJAL saja ber sekongkol dengan Lahanat dan Setan.

  Kesian dah lanjut pun tak dapat hidayah

  ReplyDelete
 2. Mamat nie akan dapat imbuhan dari Allah kelak jika apa yang diamanah oleh rakyat disalah pakai ,ingat jika do'a dari orang ramai dizalimi dengan kuasa yang sedikit diberi pada kita ,tunggulah musibah yang akan kita terima,telah jelas dan nyata najib menerima rasuah disebalik kuasa undang-undang dikuasainya dengan melantik kaki ampu dan jilat hingga nampak dengan jelas faktor nyata dibutakan oleh seorang yang diberi kuasa untuk melupuskan bukti.

  ReplyDelete
 3. Dia tu peguam negara ke ahli politik atau pun tonto

  ReplyDelete
 4. Amat jelas sekali AG ini sedang menyorok jenayah yang dilakukan oleh 1MDB. Dia hanya bercakap mengenai prosedur BNM sahaja padahal isu utama ialah ke mana perginya semua duit 1MDB?Dan dari maklumat SR, duit itu ke akaun Jho Low, Patrick Mahony,Najib dan digunakan untuk membeli hartanah mewah di luar negara. Justice in Malaysia is Dead!!

  ReplyDelete
 5. Nampaknya Peguam Negara dah jadi peguam bela 1 MDB...bukannay peguam yang membela kepentingan Negara...wakaka

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..