Friday, 2 October 2015

DAP Buat Onar Lagi..

Pas hari ini menuntut penjelasan kerajaan Pulau Pinang berhubung dakwaan bantuan kepada sekolah agama rakyat (SAR) milik persendirian ahli Pas telah ditarik balik.

Perkara itu dibangkitkan Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali yang mendakwa surat tawaran bantuan yang telah dihantar juga ditarik balik.

Katanya, bantuan kepada sekolah persendirian itu telah diberikan oleh kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.

“Dewan Ulamak Pas Pusat meminta penjelasan kerajaan Pulau Pinang yang diterajui oleh DAP dan PKR berhubung dakwaan bantuan kepada sekolah agama rakyat yang ditarik balik daripada beberapa buah sekolah rakyat milik persendirian ahli-ahli PAS.

“Beberapa buah sekolah agama persendirian ini telah mendapat bantuan tahunan sejak beberapa tahun yang lalu.

“Tetapi akhir-akhir ini bantuan mereka telah dihentikan. Bahkan surat tawaran bantuan yang telah dihantar ke beberapa buah sekolah terbabit didakwa telah ditarik balik,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Sehubungan itu, Pas mengingatkan kerajaan negeri pimpinan DAP dan PKR supaya tidak menjadi seperti pemerintah sebelum ini yang bertindak zalim disebabkan perbezaam ideologi politik.

Dewan Ulama Pas Pusat mengingatkan kerajaan DAP dan PKR Pulau Pinang agar jangan bertindak seperti parti pemerintah sebelum ini yang menyekat dan tidak memberi bantuan kepada sebahagian sekolah agama rakyat milik ahli-ahli Pas kerana sentimen politik.

“Tindakan ini memberi mesej bahawa DAP dan PKR yang sebelumnya menjadi pembangkang apabila berkuasa juga menjadi zalim dan tidak memberikan keadilan dan hak terhadap mereka yang tidak sehaluan politik dengan mereka,” katanya.1 comment:

  1. Gunakan al-Lutuuti wal-Sikuki laa. Ulama dan progresif pun 2 ideologi berbeza. Tapi mengenepikan golongan progresif dgn cara demokrasi tipu tu tak zalim pulak.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan