Saturday, 5 May 2018

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?  Memperkenalkan sikap hormati perbezaan pandangan ulama dan pertahankan Keterbukaan, Mufti Pulau Pinang mengatakan sikap sebegitu menyebabkan beliau difitnah sebagai liberal.

"Saya cuba pertahankan Keterbukaan di Pulau Pinang. Kita ajar rakyat Pulau Pinang hormati kepelbagaian", Kata Dato' Dr Wan Salim dalam pembentangan kertas kerja di Karnival Islam rahmat sekelian alam di Masjid Taman Sembilang pada pagi ini.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal? Beliau menyatakan, bahawa beliau tidak mahu menyekat kebebasan para ustaz yang berceramah agama di seluruh masjid dan surau di Pulau Pinang, sebaliknya memberikan panduan kepada mereka. Tujuan panduan itu dibuat untuk elak dari berlaku perbalahan dalam masyarakat.

"Anta ceramah dua jam, Ana pula kena nak terang kepada masyarakat", Cerita Dato' Mufti ketika berhadapan dengan seorang ustaz.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?


Beliau menyatakan juga, bahawa keterbukaan dan meraikan kepelbagaian pandangan ulama banyak menguntungkan masyarakat, kerana kita dapat elak menyusahkan umat terutama dalam isu-isu melibatkan kepada (fiqh) muamalat.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal? "Secara umumnya, kita tak akan sekat (kebebasan). Kita nak ajar kepelbagaian perlu dihormati", tegas beliau lagi. - khabar siyasahIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...