Monday, 11 September 2017

Peperiksaan UPSR Akan Di Ganti

Peperiksaan UPSR Akan Di Ganti. Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan diteruskan sehingga tiba masa sesuai digantikan sistem lain.

Beliau berkata, kajian mengenal pasti sistem sesuai yang melibatkan pelbagai pihak berkepentingan, termasuk ibu bapa masih dijalankan.

Peperiksaan UPSR Akan Di Ganti. “UPSR akan diteruskan sehingga kita selesai (berbincang dengan semua pihak). Urusan ini panjang (mengambil masa lama). Urusan dengan ibu bapa, profesional, kesatuan, ahli akademik, semua sekali perlu duduk bersama.

“Bukan mudah kalau hendak buat sesuatu luar biasa ini (menukar UPSR). Jadi, UPSR akan berjalan dulu sehinggalah (tiba) masa sesuai kita tukar,” katanya selepas melawat Sekolah Kebangsaan Sri Gaya bagi meninjau perjalanan UPSR yang bermula di seluruh negara hari ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Seri Alias Ahmad; Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan, Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof dan Pengarah Pendidikan Sabah, Datuk Maimunah Suhaibul turut hadir.

Peperiksaan UPSR Akan Di Ganti


Seramai 443,794 calon UPSR di seluruh negara, termasuk kira-kira 44,000 pelajar di Sabah menduduki peperiksaan itu.

Daripada jumlah itu, seramai 433,536 murid merupakan calon sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan, selebihnya calon sekolah swasta.

Sementara itu, Mahdzir berkata, laporan pencapaian murid darjah 6 bagi tahun ini akan dibuat secara holistik, bukan sahaja merangkumi aspek akademik atau keputusan UPSR, tetapi juga kokurikulum, sahsiah diri dan sukan di bawah Pentaksiran Berasaskan Sekolah.

“Jadi, markah bagi seseorang pelajar itu bukan sahaja dalam akademik. Kita hendak lihat pencapaian pelajar itu secara holistik. Sebab itulah guru kena bagi (markah) di sekolah,” katanya.


Peperiksaan UPSR Akan Di Ganti


Menurutnya, pentaksiran berkenaan untuk faedah pelajar sendiri apabila mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi kelak. - fmt

Iklan
ImageImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


1 comment:

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...