Wednesday, 9 August 2017

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS?

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS? Tindakan PAS menyatakan parti Islam itu berpuas hati selepas mendengar penjelasan mengenai hutang yang ditanggung 1MDB dan pelan rasionalisasi hutang itu dari presiden 1MDB sendiri, Arul Kanda Kandasamy merupakan kenyataan yang memalukan.

Naib Presiden Amanah, Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, PAS tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan tersebut walaupun telah mendapat penjelasan daripada 1MDB kerana penerangan berhubung isu tersebut tidak didedahkan secara terbuka malah ia diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) sehingga menimbulkan pelbagai persoalan.

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS?  “Kita dengar ada 1 parti mereka jumpa Arul, mereka kata berpuas hati dengan penerangan yang diberikan sedangkan kita ahli parlimen tidak ada jawapan sampai sekarang bagi saya ini betul-betul satu tindakan memalukan, pihak yang mengatakan mereka berpuas hati itu memalukan sistem demokrasi parlimen kerana ia tidak dibentang diperlimen secara telus,” katanya menerusi forum Diskusi bertajuk “Di Sebalik Laporan Audit Negara”.

Tambah Mujahid, kenyataan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah 1 penghinaan kepada ahli parlimen.

“Saya rasa kenyataan (PAS berpuas hati dengan penerangan 1MDB) agak menghina kami ahli parlimen sebenarnya, sebab saya kata menghina kerana soalan kami (Pakatan Harapan) tidak dijawab di parlimen sebanyak 32 soalan, malah ditolak secara mentah-mentah.

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS? 


“Sangat malang kenyataan yang dibuat timbaan presiden PAS, sedangkan 1 dunia tahu 1MDB ini bermasalah,” katanya.

Semalam PAS berkata mereka berpuas hati selepas mendengar penjelasan mengenai hutang yang ditanggung 1MDB dan pelan rasionalisasi hutang itu dari Arul Kanda.

Arul Kanda memberikan penerangan kira-kira 2 jam kepada Tuan Ibrahim dan hampir 30 ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, serta tokoh jemputan seperti bekas menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Mengulas lanjut, Mujahid mencabar Arul Kanda dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membuat penjelasan secara terbuka di Parlimen supaya rakyat mendapat penjelasan sebenar.

“Arul kalau nak cakap dia kena datang Parlimen dan biar perdana menteri sendiri bagi penjelasan, kalau 1MDB ini tidak ada masalah tempat pertama dia kena buat penjelasan di Parlimen, kita ahli Parlimen tuntut kalau Arul berani jumpa PAS saya cabar dia datang ke Parlimen jumpa kami ahli Parlimen PH cerita apa yang berlaku secara terbuka,” katanya.

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS? 


Semantara itu, bagi Pengarah Eksekutif NOW, Akmal Nasir berpendapat tindakan Arul Kanda membuat penerangan secara tertutup kepada pemimpin PAS tidak lebih daripada usaha ingin mempergunakan pihak lain bercakap tentang 1MDB.

“Saya risau apabila dibuat pertemuan tertutup, saya bimbang Arul hanya ingin mengunakan orang lain untuk bercakap bagi pihak beliau, kalau betul semua elok ceritalah, secara terbuka tidak perlu letak di bawah OSA, saya tengok penerangan secara tertutup ini memang aneh, nasihat saya kalau nak panggil boleh kita buat live buat diskusi biar orang ramai tahu,” katanya.

Skandal 1MDB : Kenyataan Penghinaan Dari PAS?  Selain Mujahid dan Akmal turut diangkat sebagai ahli panel menerusi forum tersebut ialah peguam yang juga pemimpin PKR Kedah, Saiful Izham Ramli. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...