Friday, 18 August 2017

Berita Baik Buat Siswazah

Berita Baik Buat Siswazah. Seramai 54,103 siswazah universiti menganggur dalam tempoh 6 bulan selepas menamatkan pengajian masing-masing pada tahun lepas, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Jumlah itu berdasarkan kepada Sistem Kajian Pengesanan Graduan (SKPG) yang menyaksikan 238,187 siswazah menamatkan pengajian tahun lepas.

Berita Baik Buat Siswazah. Beliau berkata kursus yang membabitkan kadar pengangguran paling tinggi ialah pendaftaran perniagaan, sains gunaan, pengurusan sumber manusia, perakaunan, sastera dan sains sosial.

“Jumlah itu bukan sahaja daripada Universiti Awam (UA) tetapi digabungkan bersama daripada institusi pengajian tinggi dan kolej swasta yang lain,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Ng Chiang Chin yang ingin tahu jumlah kadar pengangguran dalam kalangan siswazah universiti di negara ini.

Berita Baik Buat Siswazah


Idris berkata bagi menangani isu berkenaan, Kementerian Pengajian Tinggi melaksanakan beberapa program antaranya Purata Nilai Gred Keseluruhan Berintegrasi (iCGPA), program Dua Universiti + Dua Industri (2u2i) dan Fakulti CEO.

Berita Baik Buat Siswazah. “Program-program ini kita wujudkan mengikut pelan pembangunan pendidikan negara dan (negara lain) di dunia yang tidak ada (program berkenaan), mereka sedang memerhatikannya. Sistem ini mampu melahirkan pelajar-pelajar yang lebih holisitik apabila mereka berada di alam pekerjaan,” katanya. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...