Monday, 15 May 2017

PAS Kelantan Ingkar Arahan?

PAS Kelantan Ingkar Arahan? Ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) dari PKR di Kelantan yang baru mengangkat sumpah minggu lalu tidak akan ditarik balik pelantikan mereka walaupun selepas putus hubungan kerjasama PAS dan PKR.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, kerajaan negeri masih melantik wakil PKR di semua PBT di Kelantan bagi sesi 2017.

PAS Kelantan Ingkar Arahan? “Semoga mereka yang dilantik akan menghargai keikhlasan PAS dalam berkawan,” katanya dipetik lidah rasmi PAS Harakahdaily, yang melaporkan 3 ahli majlis daripada PKR dilantik pada 7 Mei lepas.

Ia di sebalik beberapa seruan supaya 3 exco PAS dalam kerajaan negeri Selangor yang turut diserta PKR dan DAP, melepaskan jawatan mereka.

PAS mempunyai 3 exco di Selangor – Datuk Iskandar Abdul Samad, Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib – serta ramai ahli majlis di peringkat kerajaan tempatan.

Timbalan Speaker Selangor Shafie Ngah juga daripada PAS.

PAS Kelantan Ingkar Arahan?


Muktamar PAS pada 30 April lepas sebulat suara meluluskan usul memutuskan “tahaluf siyasi”, atau kerjasama politik, dengan PKR. Keputusan diluluskan Majlis Syura Ulama PAS Khamis lepas.

Sebelum itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution menyeru PAS berundur dari pentadbiran kerajaan negeri sekiranya parti itu ambil keputusan memutuskan kerjasama.

Sementara itu, Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin bertegas hanya parti itu berhak memutuskan sama ada ketiga-tiga exconya kekal.

Ia akan ditentukan oleh PAS Khamis ini.

“Walau bagaimanapun, sekiranya ada pihak lain yang dikira lebih berkuasa tidak membenarkan Pas berbuat demikian (lepas jawatan), maka kita serah kepada Jawatankuasa Pas Pusat yang akan bermesyuarat Khamis ini,” kata Hashim dipetik Utusan Malaysia.

PAS Kelantan Ingkar Arahan? Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali baru-baru ini berkata exco PAS akan kekal dalam pentadbirannya memandangkan pengundi memilih PAS bersama DAP dan PKR untuk membentuk kerajaan negeri pada pilihan raya umum yang lalu. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image1 comment:

  1. Adakah PKR juga sama macam PAS gila kuasa dan fulus jika benar PKR bermaruah lepaskan jawatan dikelantan tunjukkan pada PAS kita ada harga diri buikannya bercakap macam pukul tong drum semuanya kosong dan sekarang mursyidul pula kata hanya PAS saja boleh memutuskan sama ada exco PAS boleh letak jawatan atau tidak dang sekarang siapa yang jadi menteri besar PAS atau PKR inilah yang dikatakan gila kuasa dan ringgit dunia.Kalau beginilah gaya perilaku PKR yang dipimpin oleh Wan Azizah dengan MB yang tiada kuasa biarlah PKR tumbang bersama PAS dalam PRU14 nanti kami tidakan bersama PKR lagi tunggu dan lihat.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...