Friday, 12 May 2017

Majlis Syura Ulama PAS Putuskan Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta

Majlis Syura Ulama PAS Putuskan  Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta. Majlis Syura Ulama PAS membuat ketetapan “tahaluf siyasi” antara PAS-PKR terbatal serta merta, kata Setiausahanya Datuk Nik Muhammad Zawawi Salleh hari ini.

Zawawi berkata kerjasama mereka terbatal kerana begitu banyak pelanggaran syarat menurut pertimbangan “hukum syarak” dan “akhlak Islam”.

Majlis Syura Ulama PAS Putuskan  Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta.  Majlis menyenaraikan 3 pelanggaran, dipercayai sebab utama, yang menyebabkan keputusan ini.

“Antara perlanggaran tersebut ialah tidak menyokong malah menentang sebahagian agenda Islam yang dibawa PAS seperti RUU 355.

“Melanggar adab-adab kerjasama dalam politik seperti menyerang pimpinan PAS dan membuat tuduhan-tuduhan palsu yang merosakkan imej PAS.

“PKR juga dilihat bekerjasama dengan pihak-pihak yang mahu menjatuhkan kerajaan Kelantan. Malah, menentang PAS dalam pilihanraya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar,” kata Zawawi pada sidang media di ibu pejabat PAS petang tadi.


Majlis Syura Ulama PAS Putuskan  Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta


Ia sudah dijangka, kerana ia diangkat daripada usul yang diluluskan perwakilan PAS dengan sebulat suara di mesyuarat agung tahunan parti di Kedah baru-baru ini.

PKR membentuk gabungan Pakatan Harapan dengan parti serpihan PAS iaitu Amanah, DAP dan PPBM. PAS sebelum ini berkata mereka tidak mahu bekerjasama kesemua parti rakan PKR itu.

Dengan keputusan ini, pintu terbuka kepada pertembungan antara PAS dan PKR di semua kerusi PKR, terutamanya di Selangor dan Pulau Pinang.

Mengenai kedudukan PAS di Selangor, Zawawi mengumumkan majlis mengambil keputusan untuk menyerahkan sebarang tindakan politik termasuk urusan pentadbiran di negeri itu kepada Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

“Ia juga dilakukan dengan merujuk kepada maslahat dan kepentingan Islam dan rakyat,” katanya.

PAS menjadi sebahagian daripada kerajaan Selangor sejak pilihan raya umum 2008 apabila mereka dalam Pakatan Rakyat bersama PKR dan DAP berjaya menawan negeri itu daripada Barisan Nasional.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamad Azmin Ali dan PAS Selangor sebelum ini menolak semua cadangan merombak pentadbiran kerajaan negeri.

Majlis Syura Ulama PAS Putuskan  Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta


Sewaktu diserbu pemberita, Zawawi berkata, mesyuarat berkenaan berjalan dengan lancar dan PAS tidak melihat sebarang masalah dengan hasrat Azmin untuk bertemu Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membincangkan masalah antara kedua parti di Selangor.

“Tidak ada masalah. Kita juga masih belum beritahu PKR berkenaan perkara ini,” katanya.

Ketika ditanya, Zawawi tidak mahu memberitahu media mengenai respon daripada para exco PAS Selangor.

PAS mempunyai 3 exco di Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan ramai ahli majlis di peringkat kerajaan tempatan. Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor juga daripada PAS.

Majlis Syura Ulama PAS Putuskan  Hubungan PAS - PKR Terbatal Serta Merta. Selepas perpecahan dan letak jawatan atau pemecatan, kedudukan sekarang menyaksikan PKR mempunyai 12 kerusi, DAP 14 kerusi, PAS 13 kerusi, BN 12 kerusi, Amanah 2 kerusi dan Bebas 2 kerusi. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...