Thursday, 4 May 2017

Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan?

Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan? Beberapa jam sebelum memulakan konsertnya malam ini, salah seorang anggota kumpulan rock Megadeth bersikap lunak kepada rakyat Malaysia.

Dave Mustaine yang menjadi penyanyi kumpulan itu memberitahu, mereka sedia membuat perubahan dalam persembahan jika ada antara lagu Megadeth dianggap tidak sesuai.Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan? "Jika ada lagu yang menyinggung perasaan orang Malaysia atau kepercayaan mereka, tolong beritahu saya.

"Saya tidak berniat menyinggung sesiapa di sana (Malaysia). Kami pernah memotong beberapa lagu untuk China," katanya di Twitter sebentar tadi.

Tweet Mustaine itu turut memaparkan berita disiarkan Malaysiakini.

Megadeth ditubuhkan oleh Mustaine di Los Angeles pada 1983 tidak lama selepas dia disingkirkan daripada kumpulan Metallica.

Mengambil genre thrash metal, Mustaine, 55, menubuhkan kumpulan berkenaan bersama pemain gitar bass, David Ellefson.

Turut dianggotai Kiko Loureiro dan Dirk Verbeuren, Megadeth membawa lagu bertemakan tentang kematian, politik, perang dan keagamaan dalam liriknya.

Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan?


Thank you. If there is a song that offends Malaysians or their faith, please tell me. I wish to offend no one here. We cut songs for China 🙏 https://t.co/Tuq5qBuGTo
— Dave Mustaine (@DaveMustaine) May 4, 2017

Mereka dijadual mengadakan konsert Live In Malaysia di Stadium Negara malam ini.

Bagaimanapun Pemuda PAS mempersoalkan pihak berkuasa membenarkan konsert berkenaan berlangsung.

Ketua Penerangannya, Hishamuddin Abdul Karim, berkata penganjuran konsert itu tidak selari dengan Garis Panduan Hiburan Dalam Islam (Edisi Kedua) yang telah diterbitkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan diperakukan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 2015.

Untuk rekod, bantahan PAS kepada persembahan konsert artis barat sepatutnya tidak boleh dipandang ringan kerana pada muktamar parti itu baru-baru ini, ada perwakilan menjadikan tindakan kerajaan Selangor membenarkan Selena Gomez membuat persembahan di Shah Alam sebagai alasan untuk mereka memutuskan kerjasama dengan PKR.

Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan?


Terdahulu seorang peminat Megadeth, Hasbullah Najib, yang menyatakan: "Tiada bantahan terhadap konsert anda malam ini".

Sikap terbuka Mustaine itu disambut baik oleh peminatnya.

Pemilik akaun @themaellen menulis: Semua lagu anda tak ada masalah, tuan. Tak perlu potong senarai lagu anda.
Abu Maryam‏ (@tumbukrusuk) pula menjawab: Saya seorang Muslim, lahir dan dibesarkan di Malaysia, dan mula mendengar Megadeth sejak sekolah menengah. Tidak, tiada lagu anda menyinggung saya atau agama saya.
Pemilik akaun @Jendulism__ pula memberitahu dia mendengar lagu Megadeth sejak 12 tahun lalu ketika masih kanak-kanak.

Konsert Megadeth Di Malaysia Bakal Buat Kejutan? "Saya ketika itu budak yang kuat beragama. Saya seorang Muslim. Tiada lagu anda yang menyingung saya," katanya. - mkIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image2 comments:

  1. Do you have any video of that? I'd want to find out more details.

    ReplyDelete
  2. At this time I am going away tto ddo my breakfast, when having my
    breakfast coming over again to read other news.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...