Thursday, 27 April 2017

Nik Abduh Yakin PAS Tawan 5 Negeri

Nik Abduh Yakin PAS Tawan 5 Negeri. Ketua Pemuda PAS Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini meluahkan keyakinan parti Islam itu akan memenangi sekurang-kurangnya 40 kerusi Parlimen, di samping memerintah 5 negeri, pada pilihan raya umum ke-14.

“Pemuda PAS mampu merealisasikan hasrat Presiden PAS untuk memenangi minima 40 kerusi Parlimen dan mentadbir 5 buah negeri; dengan komitmen Pemuda PAS untuk meletakkan lebih ramai calon muda dan menguasai 60% undi anak muda di setiap kerusi yang ditandingi,” kata Nik Abduh dalam ucaptama pada Muktamar Dewan Pemuda PAS di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, Alor Setar.

Nik Abduh Yakin PAS Tawan 5 Negeri. Nik Abduh, yang bakal melepaskan jawatannya kepada Muhammad Khalil Abdul Hadi, anak presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bagaimanapun tidak menamakan negeri yang dimaksudkan, tetapi menambah:

“Kita meletakkan keyakinan bahawa negeri tuan rumah, Kedah Darul Aman, pastinya termasuk di dalam negeri bertuah itu, dan insya Allah akan kembali ditadbir oleh PAS dalam PRU14 ini.”

PAS memerintah Kedah untuk satu penggal selepas pilihan raya umum 2008, sebelum ia ditawan kembali Barisan Nasional pada 2013.

Pada masa ini, PAS mengekalkan pentadbirannya di Kelantan, yang ditawan sejak 1990.

Nik Abduh Yakin PAS Tawan 5 Negeri


Sebelum ini, kaji selidik badan berkait PKR, Invoke Malaysia, yang melibatkan lebih 10,000 pengundi Melayu, mendapati PAS bakal menerima undi paling rendah, sekiranya berlaku pertembungan 3 penjuru.

PAS bukan merupakan sebahagian Pakatan Harapan yang menggabungkan PKR, DAP, Amanah dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), dan membayangkan akan menyertai pilihan raya bersendirian sebagai “blok ketiga”.

Sasaran 40 kerusi yang disasarkan pernah disebut oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Nik Abduh dalam ucapannya hari ini berkata rang undang-undang (RUU) meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang dibentangkan Hadi, sekiranya diluluskan, boleh disusuli dengan pemindaan pelbagai enakmen undang-undang syariah lain sekiranya PAS berkuasa.

Nik Abduh Yakin PAS Tawan 5 Negeri


“Kita sebenarnya mempunyai kuasa untuk meminda enakmen undang-undang Syariah di peringkat negeri, di samping mensejahterakan rakyat dengan pelbagai dasar sosio-ekonomi berkebajikan menurut acuan Islam.

“Ini pastinya memberi kita peluang untuk menyerlahkan keindahan Islam yang belum pernah dilihat di bumi Malaysia yang bertuah ini,” kata Nik Abduh. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

2 comments:

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...