Saturday, 4 March 2017

Suspek Bunuh Kim Jong Nam Burukkan Malaysia Setibanya Di Beijing

Suspek Bunuh Kim Jong Nam Burukkan Malaysia Setibanya Di Beijing. Warga Korea Utara Ri Jong Chol, salah seorang suspek dalam kes pembunuhan abang tiri diktator Korea Utara, berkata dirinya merupakan mangsa konspirasi pihak berkuasa di Malaysia untuk memburuk-burukkan negaranya.

Bercakap kepada wartawan di luar Kedutaan Korea Utara di Beijing awal hari ini, sejurus selepas tiba dari Malaysia, Ri mendakwa Malaysia cuba memaksanya membuat pengakuan

Suspek Bunuh Kim Jong Nam Burukkan Malaysia Setibanya Di Beijing. Kim Jong Nam dibunuh pada 13 Feb di terminal tambang murah klia2 di Sepang, selepas diserang 2 wanita yang menurut polis menggunakan agen saraf VX, sejenis bahan kimia yang dikategorikan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sebagai senjata pemusnah merbahaya.

Insiden itu mencetuskan krisis diplomatik Malaysia dan Korea Utara.

Ri berkata beliau tidak berada di klia2 pada hari pembunuhan Jong Nam, dan tidak tahu mengenai dakwaan kenderaan miliknya digunakan dalam jenayah itu.

Suspek Bunuh Kim Jong Nam Burukkan Malaysia Setibanya Di Beijing


Ri berada di Beijing dalam perjalanan pulang ke Korea Utara, selepas dihantar pulang oleh Malaysia.

Ketibaannya di lapangan terbang antarabangsa Beijing ditunggu oleh pelbagai media Korea Selatan dan Jepun. Polis China bagaimanapun berjaya membawanya keluar mengelak wartawan.

Di luar kedutaan Korea Utara, Ri memberitahu wartawan yang polis di Malaysia mengemukakan bukti palsu, dan menunjukkan kepadanya gambar keluarganya dalam tahanan.

Suspek Bunuh Kim Jong Nam Burukkan Malaysia Setibanya Di Beijing


“Saya menyedari ia sebuah konspirasi, pakatan untuk cuba menghancurkan status dan maruah republik (Korea Utara),” katanya.

Perisikan Korea Selatan dan pegawai Amerika Syarikat percaya kematian Jong Nam adalah angkara agen upahan Pyongyang. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...