Tuesday, 14 March 2017

Rahsia Duta China Dengan BN Tersebar?

Rahsia Duta China Dengan BN Tersebar? Duta Besar China di Malaysia Dr Huang Huikang semalam menolak dakwaan beliau mempunyai hubungan rapat dengan parti politik Barisan Nasional (BN) seperti didakwa seorang diplomat veteran Malaysia baru-baru ini.

“Saya adalah sahabat Malaysia, sahabat sejati seluruh Malaysia,” katanya dipetik Bernama.

Rahsia Duta China Dengan BN Tersebar? Awal bulan ini, bekas duta Malaysia ke Kanada, Datuk Dennis Ignatius menulis dalam FMT berkata penglibatan Huang dalam politik tempatan semakin menyerlah apabila beliau dilihat kerap bersama pemimpin parti terutama MCA menjelajah seluruh negara.

Kata Dennis, penglibatan China dilihat melalui sokongan terbuka diplomatnya terhadap kerajaan BN termasuk melalui kehadiran pegawai kedutaan di program politik melibatkan Umno, MCA dan Gerakan.

“Ada yang berhujah tindakan sedemikian menjadikan MCA sebagai penggerak utama pengaruh dan propaganda China di negara ini kini,” katanya.

Rahsia Duta China Dengan BN Tersebar?


Bagaimanapun, Huang semalam berkata beliau menjalin hubungan rapat dengan semua pihak termasuk parti pembangkang.

Beliau memberi contoh lawatan rasminya ke Pulau Pinang yang diterajui DAP. “Saya menjelajah ke serata bandar dan negeri di Malaysia, saya sudah banyak kali melawat Pulau Pinang, bertemu Ketua Menteri Pulau Pinang… saya juga menghadiri majlis perasmian Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah),” katanya dipetik Bernama, selepas bertemu Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Alor Setar semalam.

Lawatan Datuk Seri Najib Razak ke Beijing disertai 8 menteri dan 3 menteri besar tahun lalu dilihat pemerhati sebagai kecenderungan Putrajaya terhadap China.

Rahsia Duta China Dengan BN Tersebar?


Lawatan itu menyaksikan 14 perjanjian melibatkan pelaburan bernilai lebih RM143 bilion, termasuk penglibatan China dalam Bandar Malaysia dan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) bernilai RM55 bilion. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...