Friday, 17 March 2017

Pemandu Lawan Arus Didakwa Salah Guna Dadah

Pemandu Lawan Arus Didakwa Salah Guna Dadah. Pemandu remaja yang memecut melawan arah trafik di Lebuhraya Utara-Selatan, Selasa lalu, didakwa menyalahgunakan dadah di Mahkamah Majistret hari ini.

Ng Pei Ven, 19, dari Butterworth didakwa mengikut Seksyen 15 (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana mengambil dadah berbahaya.

Pemandu Lawan Arus Didakwa Salah Guna Dadah.  Dia kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan dalam bahasa Mandarin.

Pertuduhan itu membawa hukuman penjara 2 tahun dan/atau denda RM5,000. Bagaimanapun, dia mengaku tidak bersalah.

Pegawai Pendakwa ASP Md Azman Kadir meminta mahkamah menetapkan ikat jamin tinggi memandangkan kes itu menjadi perhatian umum.

Beliau turut memohon mahkamah menggantung lesen memandu Ng kerana mengakibatkan kematian pemandu lain dan Ng wajib menjalani ujian air kencing setiap minggu, jika dia dibebaskan dengan ikat jamin.

Pemandu Lawan Arus Didakwa Salah Guna Dadah


Ng yang tidak diwakili peguam merayu Majistret Jamaliah Abd Manap mengurangkan jumlah ikat jamin itu.

Katanya, dia tidak bekerja dan bapanya ialah seorang mekanik motosikal dan ibunya seorang ejen insurans.

Pada jam 7.50 pagi Selasa lalu, Ng yang memandu Proton Gen-2 melanggar 3 kenderaan sebelum membuat pusingan U beberapa meter dari Plaza Tol Sungai Dua dan memecut melawan arah trafik sejauh 5km di Km 134 Lebuhraya Utara-Selatan di Seberang Perai Tengah.

Ia kemudiannya merempuh Perodua Kelisa yang dipandu pekerja kilang, Mohamad Fandi Rosli, menyebabkan bakal bapa berusia 26 tahun itu meninggal dunia di tempat kejadian.

Pemandu Lawan Arus Didakwa Salah Guna Dadah


Kereta dipandu remaja itu turut merempuh 5 kenderaan lain, termasuk sebuah van kilang dan motosikal.

Ujian air kencing mendapati suspek positif methamphetamine. Bagaimanapun, polis kelmarin berkata “ia bukan methamphetamine, sebaliknya hanya amfetamina”. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...