Monday, 13 March 2017

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri. Seorang pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mempertahankan tindakan pihak berkuasa itu menahan sepasang suami isteri berhubung kesalahan berkhalwat bulan lepas walaupun mereka mempunyai sijil perkahwinan.

Pada satu forum mengenai undang-undang keluarga Islam di sini, Hairul Nizan Mhd Idris yang bertugas di jabatan pendakwahan Jais Cawangan Hulu Langat berkata, kebanyakan tangkapan dilakukan jika suami tidak dapat memberi keterangan yang cukup bahawa wanita bersamanya adalah isteri dia.

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri. “Kebanyakan masa, suami tidak dapat memberikan bukti kerana pasangan itu berkahwin di Thailand atau di Indonesia.

“Hanya menyediakan dokumen bahawa perkahwinan itu telah diadakan di luar negara tidak mencukupi. Mereka perlu menyediakan dokumen sokongan yang menunjukkan perkahwinan itu diiktiraf di Malaysia.”

Hairul menjelaskan proses seumpama itu diamalkan dalam mana-mana serbuan yang dijalankan.

Beliau menegaskan, serbuan hanya akan berlaku jika terdapat aduan.

“Jika tidak ada aduan, maka kami tidak akan datang. Jika ada aduan, maka sebagai pihak berkuasa agama kami perlu bertindak.

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri


“Apabila kami datang ke hotel dan melihat bahawa kereta orang itu diletakkan di luar dan kita tahu tanpa keraguan bahawa pasangan itu berada di dalam bilik, kami akan mengetuk pintu dan berkata Assalamualaikum sebanyak tiga kali.”

‘Cukup masa tutup aurat’

Beliau berkata, hanya apabila tiada jawapan, walaupun kami tahu ada orang di dalam bilik, pegawai agama akan mendapatkan kunci daripada pihak hotel.

“Jika jawapan suami dan berkata ‘saya dengan isteri saya dan saya tidak membenarkan anda untuk masuk’ maka, secara semula jadi, kami akan meminta bukti bahawa wanita itu memang isterinya.

“Jika dia boleh menunjukkan bukti, maka itulah (tiada tindakan)… jika dia tidak boleh (tunjuk bukti), itulah… apabila kita mengambil tindakan.”

Dalam kes yang melibatkan pasangan suami isteri, peguam suami mendakwa walaupun Mohd Ridhuan Giman memberitahu pegawai agama isterinya tidak berpakaian lengkap, seorang pegawai lelaki meluru masuk ke dalam bilik lalu mengambil gambar.

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri


Hairul bagaimanapun berkata, keadaan itu tidak mungkin berlaku.

“Saya ingin menyatakan di sini bahawa kita mengetuk dan berkata Assalamualaikum sebanyak tiga kali,” katanya sambil menjelaskan, ketika itu sudah tentu ada masa yang cukup bagi wanita terbabit untuk menutup aurat dia.

Beliau berkata, dalam kebanyakan waktu mudah untuk dikelirukan oleh laporan berita, terutama kerana kebanyakan berita disensasikan demi menarik pembaca.

JAIS Pertahan Tindakan Serbu Suami Isteri.  “Apabila pihak berkuasa agama melakukan sesuatu yang salah, maka ia dengan cepat merebak tanpa pengesahan lanjut kerana jenis berita itu yang orang hendak baca.” - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
1 comment:

  1. Kalau ada aduan khalwat kat 5 Star hotel macam Ritz -Carlton ke InterContinental ke... JAIS nak gi serbu ke ?? HaHaHa ... gerenti tak serbu punya.. JAIS berani serbu hotel2 sengkek je.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...