Thursday, 16 March 2017

Ahli Parlimen PAS Puji Projek ECRL Pantai Timur

Ahli Parlimen PAS Puji Projek ECRL Pantai Timur . Seorang ahli Parlimen pembangkang hari ini merakamkan penghargaan dan mengucapkan tahniah kepada kerajaan atas perancangan membina Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL).

Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad (PAS-Pasir Puteh) berkata pelaksanaan projek pengangkutan awam berkenaan diyakini dapat membantu rakyat mengurangkan kos pengangkutan.

Ahli Parlimen PAS Puji Projek ECRL Pantai Timur . “Antara cara mengurangkan kos hidup rakyat ialah dengan menyediakan lebih banyak pengangkutan awam.

“Saya ucapkan tahniah kepada kerajaan yang merancang rel-rel yang sesuai seperti MRT, LRT, dan baru-baru ini ECRL. Saya amat menyokong projek ini.

“Ia akan banyak membantu rakyat,” katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

Ahli Parlimen PAS Puji Projek ECRL Pantai Timur 


Nik Mazian berkata penyediaan lebih banyak pengangkutan awam oleh kerajaan akan mengurangkan perbelanjaan bahan api untuk kenderaan oleh rakyat terutama yang kurang berkemampuan.

“Rakyat tak payah beli kenderaan, kos minyak juga boleh dijimatkan, kurang sesak. Ini banyak selesaikan masalah rakyat miskin,” katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini mengumumkan cadangan pembinaan ECRL sepanjang 600 kilometer bernilai RM55 bilion sewaktu pembentangan Bajet 2017, yang menghubungkan Lembah Klang dengan Kuantan, Pahang sehingga ke Terengganu serta Tumpat, Kelantan.

Ahli Parlimen PAS Puji Projek ECRL Pantai Timur 


Projek itu dijadual bermula Julai tahun ini dan dijangka siap pada Jun 2024.

Beberapa anggota Parlimen pembangkang sebelum ini membuat “serangan” terhadap projek berkenaan antaranya Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang mendakwa kos projek berkenaan terlalu tinggi.

Persidangan dewan bersambung Isnin depan. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...