Thursday, 23 February 2017

Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam Bersembunyi Di Kedutaan Korea Utara?

Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam Bersembunyi Di Kedutaan Korea Utara? Polis belum dapat mengesahkan dakwaan 2 suspek yang dicari untuk membantu siasatan pembunuhan Kim Jong-nam sedang “bersembunyi” di Kedutaan Korea Utara.

“Kita tak pasti sama ada dia bersembunyi di kedutaan atau tidak…kita panggil dia untuk bantu siasatan kitalah. Kita tunggulah jawapan,” kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar kepada Bernama ketika dihubungi.

Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam Bersembunyi Di Kedutaan Korea Utara?  Media asing melaporkan kedua-dua suspek dikenali sebagai Hyon Kwang-song, 44, dan Kim Uk-il, 37, dipercayai “bersembunyi” dalam bangunan kedutaan.

Kedua-dua mereka bersama suspek ketiga dikenal pasti sebagai Ri Ji-u, 30, juga dikenali sebagai James, dipercayai masih berada di negara ini. Keberadaan Ji-u juga tidak diketahui.

Kwang-song ialah setiausaha kedua di kedutaan dan Uk-il ialah kakitangan syarikat penerbangan Korea Utara Koryo Air, kata Khalid pada sidang media sebelumnya.


Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam Bersembunyi Di Kedutaan Korea Utara? 


Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, meninggal dunia selepas diserang pada 13 Februari oleh 2 wanita yang dilaporkan menyapu mukanya dengan apa yang dipercayai cecair beracun.

Susulan serangan itu, polis Malaysia menahan 4 suspek – seorang wanita menggunakan pasport Vietnam, seorang wanita warga Indonesia, seorang lelaki rakyat Malaysia dan seorang lelaki warga Korea Utara. Lelaki warga Malaysia itu dibebaskan dengan jaminan polis.

Sebelum itu, dilaporkan polis sedang memburu 7 suspek rakyat Korea Utara – 4 daripada mereka dikatakan meninggalkan Malaysia pada hari Jong-nam diserang semasa menunggu untuk menaiki penerbangan ke Macau di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2).

Suspek Kes Bunuh Kim Jong Nam Bersembunyi Di Kedutaan Korea Utara? 


Jong-nam tiba di Malaysia pada 6 Februari dan menggunakan pasport tertera nama Kim Chol.

Lebih 50 petugas media berkumpul di hadapan kedutaan itu tengah hari tadi untuk mendapatkan komen daripada para pegawai kedutaan susulan sidang media Khalid dan khabar angin bahawa kedua-dua suspek bersembunyi di premis tersebut. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...