Tuesday, 21 February 2017

Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika..

Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika.. Duta Korea Utara, Kang Chol yang semalam membidas pihak berkuasa Malaysia dalam penyiasatan kematian Kim Jong Nam, berdepan hukuman tembak mati di negaranya sekiranya gagal memperlihatkan ketegasan dalam mewakili regim Pyongyang, menurut seorang diplomat veteran.

Kemungkinan itu sesuatu yang pernah berlaku, menurut bekas duta besar Malaysia ke China, Datuk Dennis Ignatius, menulis dalam FMT hari ini.

Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika..  “Sekiranya beliau tidak tampak bersungguh-sungguh dan teliti dalam mempertahankan regimnya, beliau mungkin menerima nasib sama duta sebelum ini yang ditembak oleh pasukan skuad penembak selepas dipanggil balik dari Kuala Lumpur,” kata Dennis yang mempunyai lebih 3 dekad pengalaman diplomatik, dan mewakili misi Malaysia ke Beijing pada 1980-an yang turut bertanggungjawab dalam hubungan dengan Korea Utara.

Pada awal 2014, bekas duta Korea Utara ke Malaysia, Jang Yong Chol, dihukum tembak mati oleh regim Korea Utara.

Yong Chol merupakan anak saudara kepada Jang Song Thaek, bapa saudara diktator Korea Utara Kim Jong Un. Song Thaek dihukum bunuh bersama-sama seluruh anggota keluarganya termasuk 2 anak lelakinya pada Disember 2013.

Dennis berkata kebimbangan ini menyebabkan Kang Chol terpaksa mengambil pendekatan lebih drastik dengan mengecam Malaysia.

Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika.. 


“Susah membayangkan beliau meneruskan jawatannya… Itulah bahaya yang menunggu kakitangan perkhidmatan diplomatik Korea Utara,” tambahnya.

Semalam, Kang Chol yang selama ini enggan bercakap kepada media, membacakan kenyataan akhbar membidas kerajaan Malaysia, sambil berkata pihaknya tidak yakin dengan sebarang penyiasatan terhadap Jong Nam, abang tiri kepada diktator Jong Un, yang dipercayai dibunuh oleh agen upahan Pyong Yang.

Rakaman video menunjukkan Jong Nam diserang 2 wanita dipercayai agen upahan Pyongyang, ketika berlegar di lapangan terbang tambang murah klia2 di Sepang, pada 13 Februari.

Permintaan Korea Utara sebelum ini supaya Malaysia menyerahkan mayatnya ditolak.

Semalam, Kang Chol mempersoalkan keputusan Malaysia melakukan bedah siasat dan mengingatkan Putrajaya yang Jong Nam memegang pasport diplomatik.

Dennis bagaimanapun menjelaskan, alasan Jong Nam memegang pasport diplomatik boleh dipersoalkan memandangkan akreditasi diplomatik itu tidak diiktiraf secara rasmi di Malaysia.


Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika.. 


“Maksudnya, Malaysia mempunyai hak menentukan pelbagai kaedah menangani kes ini,” kata Dennis menulis dalam FMT.

Beliau turut mengingatkan kes kematian Jong Nam turut melibatkan dimensi hubungan antara Korea Utara dan China.

Beijing selama ini memberikan perlindungan kepada Jong Nam, walaupun negara itu menghulurkan pelbagai bantuan ekonomi kepada regim Korea Utara yang berdepan sekatan antarabangsa.

Menurut Dennis, pembunuhan Jong Nam sudah pun menerima reaksi keras daripada Beijing yang bertindak mengharamkan import arang daripada Korea Utara.

Beliau menambah, Malaysia juga perlu berhati-hati disebabkan hubungan rapatnya dengan China.

Beliau sekali lagi mempersoalkan Malaysia kerana masih mengekalkan kedutaannya di Pyongyang, sambil berkata hubungan itu tidak mendatangkan sebarang keuntungan kepada Malaysia.

Duta Korea Utara Berhadapan Hukuman Tembak Mati Jika..  “Tak ramai rakyat Malaysia yang membayar cukai akan hampa sekiranya kedutaan Malaysia di Pyongyang ditutup terus,” kata Dennis. -fmt  
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. Hello tuan blog. Boleh tak buang advertisement yang menyemak di tengah tengah lelaman ini. Kandungan blog memang bagus tapi ruangan ads mematikan untuk membacanya.
    Saya rasa saya tak akan jengah blog sedara lagi. Betul betul punya harami

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...