Monday, 16 January 2017

Sultan Johor Belasah Mahathir

Sultan Johor Belasah Mahathir. Sultan Johor mengkritik Tun Dr Mahathir Mohamad kerana cuba memainkan “politik perkauman” dalam cubaannya menghalau pelaburan China dari negeri itu, lapor The Star dalam satu temu bual eksklusif yang disiarkan hari ini.

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mendakwa bekas perdana menteri itu “mencipta ketakutan, menggunakan kaum untuk memenuhi motif politik”.

Sultan Johor Belasah Mahathir. “Dia bermain dengan politik ketakutan dan kaum, yang tidak ada tempat di Johor kerana saya tidak percaya kepada politik perkauman.

“Dia menghina pelabur hartanah China yang kaya ini. Mereka bukannya mahu kerakyatan Malaysia. Ramai antara mereka ada hartanah di negara lain termasuk Australia dan United Kingdom.

“Dia tidak bodoh, dia hanya pentingkan diri dan oportunis,” katanya kepada The Star, memetik tuduhan Dr Mahathir mengenai hasrat Putrajaya memberikan kerakyatan kepada 700,000 rakyat China yang mahu menetap di Johor Bahru.

Sultan Ibrahim berkata Dr Mahathir juga melampaui batas dengan “pembohongannya” mengenai isu tanah dijual kepada China.


Sultan Johor Belasah Mahathir


“Dia kata sejumlah besar tanah dijual kepada China, memberikan tanggapan yang Johor menyerahkan tanah kepada China dan kami melepaskan kedaulatan kami.

“Dia juga membandingkan bagaimana kami menyerahkan Singapura kepada British,” katanya dipetik sebagai berkata kepada The Star.

Sultan Iskandar merujuk kepada laporan sejak beberapa bulan lalu, di mana Dr Mahathir menyerang projek pembangunan Forest City di Johor, berkata yang “beberapa ribu unit sudah siap dan dijual kepada China”.

Selain berkata tanah dijual kepada warga asing, Dr Mahathir juga berkata pemindahan warga asing ke kawasan perumahan baharu di negeri itu.

“Saya hendak tanya dia, Forest City dibina atas tanah yang ditambak, dan kebanyakan unitnya ialah kondominium. Dalam bahasa mudah, unitnya tinggi di atas. Ia unit strata.

“Saya hendak tanya Dr Mahathir jika pembeli warga asing itu boleh ambil pangsapuri mereka balik,” katanya, menurut The Star.

Sultan Johor Belasah Mahathir


Merujuk kepada Dr Mahathir memetik Wall Street Journal dan Bloomberg mengenai isu 1MDB dan projek pembangunan yang menari pelabur China ke Johor, Sultan Ibrahim berkata sebelum ini Dr Mahathir membenci media barat.

“Dulu dia benci media barat tetapi sekarang dia pula memetik segala apa daripada media barat. Dia dah lupa banyak benda yang dia buat sebelum ini.

“Saya rasa Dr Mahathir dan sekutunya hanya bercakap perkara negatif, kebanyakannya ialah imaginasi dan fikiran jahatnya.

Sultan Johor Belasah Mahathir. “Saya kasihan kepadanya kerana dia merendahkan dirinya hingga ke tahap ini. Tidak mengapa untuk tidak bersetuju tetapi tolonglah jangan mereka-reka benda,” katanya dipetik daripada The Star.Iklan
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...