Thursday, 5 January 2017

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini?

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini? Sejak beralih kepada pembangkang, Tun Dr Mahathir Mohamad telah menghulur salam perdamaian kepada bekas anak didik yang kemudian bertukar menjadi seterunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keluarganya.

Bagaimanapun, mereka yang terlibat dalam gerakan reformasi berikutan tindakan Mahathir memecat bekas timbalannya itu pada tahun 1998 tetap mahu bekas perdana menteri itu memohon maaf.

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini?  "Otai Reformis kekal dengan pendirian bahawa Tun perlu meminta maaf kepada DSAI dan keluarga," kata pengerusi kumpulan itu Saari Sungib kepada Malaysiakini.

Saari bagaimanapun berkata Otai Reformis tidak akan 'menyukarkan' Pakatan Harapan berikutan kerjasamanya dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

"Kalau benda itu (permohonan maaf) menyusahkan, kami tak akan insist (paksa)," kata ahli parlimen Hulu Kelang itu yang juga timbalan ketua Parti Amanah Negara (AMANAH) Selangor.

Mac lalu, Otai Reformis meletakkan empat syarat untuk menyokong pendirian Pakatan Harapan bekerjasama dengan Mahathir bagi menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Najib Razak.

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini?  


Ini termasuk membebaskan Anwar dari penjara.

Bekas pemimpin pembangkang itu sedang menjalani hukuman penjara lima tahun atas tuduhan liwat, yang didakwanya telah direka sama seperti tuduhan liwat I di zaman Mahathir.

Saari mengakui masih terdapat sekumpulan kecil penyokong Anwar yang tidak dapat menerima Mahathir.

Bagaimanapun, Saari berkata Otai Reformis menolak pendirian yang bertentangan terhadap Mahathir kerana bekas perdana menteri itu kini telah membuktikan beliau kini terbuka kepada kritikan.

Menurut Saari, perkara penting dalam gerakan reformasi adalah untuk memiliki fikiran yang terbuka.

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini? 


Dalam tempoh Reformasi, penyokong Anwar mengadakan protes jalanan besar-besaran dan mengecam Mahathir sebagai seorang diktator serta pemimpin korup.

Pada sidang media sebelum ini, Saari mengumumkan bahawa Konvensyen Reformis Malaysia akan diadakan pada 25 Februari tetapi tempatnya belum disahkan.

Sanggupkah Mahathir Bertindak Sebegini?  Ditanya sama ada Mahathir akan dijemput untuk berucap, Saari berkata Otai Reformis mengalu-alukan semua parti politik, kumpulan dan individu yang menyokong matlamat bersama mereka. - mkIklan
Image
Image
Image
Image
Image


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...