Sunday, 29 January 2017

Pilihanraya Awal Di Sabah?

Pilihanraya Awal Di Sabah? Perdana menteri hari ini menepis semua laporan mengatakan pilihan raya kilat akan diadakan di Sabah.

“Kita tidak ada keputusan malah belum ada keputusan berhubung sama ada pilihan raya negeri awal akan dibuat di Sabah atau tidak.

“Jadi, pada kedudukannnya ia masih spekulasi setakat ini,” kata Datuk Seri Najib Razak pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) petang tadi.

Pilihanraya Awal Di Sabah? Najib mengulas laporan media semalam mengatakan pilihan raya negeri (PRN( mungkin diadakan di Sabah seawal April tahun ini.

Sabah mengadakan PRN berlainan sebelum pilihan raya umum 2004.

Sebelum ini, media melaporkan sumber sebagai berkata Najib membenarkan cadangan itu tetapi meminta laporan penilaian ke atas semua 60 kerusi DUN sebelum memberi kata putus.

Penganalisis percaya BN berpeluang memenangi lebih banyak kerusi sekiranya PRN diadakan lebih awal daripada pilihan raya umum (PRU).

Pilihanraya Awal Di Sabah?


Ditanya mengenai maklum balas daripada BN negeri, Najib berkata: “Kita akan tengok segala aspek tapi setakat ini ia hanya spekulasi.”

Najib turut menepis spekulasi yang mengatakan mesyuarat BN di peringkat bahagian dan cawangan sedang berlangsung petunjuk PRU ke-14 akan diadakan pada akhir tahun ini.

“Ini (spekulasi) bukan-bukan. Mesyuarat biasa sahaja. Tahun ini ‘tahun biasa’ jadi kita buat (mesyuarat) mengikut masa kita yang sesuai.”

Petang tadi, Setiausaha BN Sabah Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata jentera parti sudah bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya kilat.

Pilihanraya Awal Di Sabah?


“Pilihan raya negeri Sabah secara berasingan membolehkan rakan-rakan dari Semenanjung turun membantu jentera BN Sabah,” katanya, lapor Bernama.

Ditemui selepas mesyuarat, Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin secara peribadi tidak melihat keperluan mengadakan pilihan raya kilat di negerinya.

Pilihanraya Awal Di Sabah? “Kita juga berpandangan tidak ada perkara yang mendesak untuk adakan PRN. Kita teruskan seperti biasa,” katanya. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...