Wednesday, 4 January 2017

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk. Lebih 13,000 terpaksa berpindah bagi menyelamatkan diri daripada banjir yang meruncing di pantai timur Malaysia Barat.

Menurut aplikasi Info Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat, 13,221 berjaya dipindahkan iaitu 7,701 di Kelantan dan 5,520 di Terengganu setakat 10.07 malam tadi.

Mangsa yang terselamat termasuk 2,655 kanak-kanak dan 218 bayi di Kelantan, dan 1,822 kanak-kanak dan 42 bayi di Terengganu.

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk. Pada ketika ini, 73 pusat mangsa banjir beroperasi di Kelantan dan 88 di Terengganu.

Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Hussin Ab Rahman memberitahu FMT hujan turun dengan lebat sekitar jam 6 petang tadi, tetapi cuaca semakin reda sekarang ini.

“Kami masih menjalankan misi menyelamat. Cabaran paling sukar adalah meyakinkan penduduk yang berdegil tidak mahu berpindah.

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk


“Mereka mula panik bila keadaan bertukar gelap kerana bekalan elektrik terganggu. Ketika itulah mereka panggil minta bantuan dan kami pergi selamatkan mereka.”

Hussin menasihatkan orang ramai supaya mematuhi arahan pihak berkuasa.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu tidak dapat dihubungi ketika berita ini ditulis.

Sementara itu, khidmat pelanggan Terminal Bersepadu Selatan (TBS) berkata tiada notis pembatalan perjalanan bas ke atau dari Kelantan dan Terengganu.

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk


Awal hari ini, paras air di beberapa batang sungai di Kelantan, iaitu Sungai Golok di Jenob, Rantau Panjang dan Kuala Jambu; dan Sungai Kelantan di Kusial, sudah melebihi paras bahaya.

Di Terengganu, paras air di beberapa batang sungai juga melebihi paras bahaya, iaitu Sungai Besut di Jambatan Jerteh, Kampung La dan Jambatang Keruak; Sungai Berang; Sungai Nerus; Sungai Dungun; Sungai Chalok; Sungai Telemong dan Sungai Tebak.

Di Kelantan, banjir memaksa pihak berkuasa untuk menutup 30 buah sekolah.

Banjir Pantai Timur Bertambah Teruk. Polis turut membekukan cuti tahunan 5,000 anggota di negeri itu ekoran kenaikan paras air. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image


1 comment:

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...