Friday, 2 December 2016

Tembelang Di Kawasan MB Pahang Terbongkar?

Tembelang Di Kawasan MB Pahang Terbongkar? Terdapat lima kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK) di daerah Bentong, Pahang berkeluasan kira-kira 2,735 hektar telah diceroboh dengan pelbagai aktiviti, dedah Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh.

Kawasan terbabit iaitu HSK Bukit Tinggi, Bukit Tinggi (Tambahan), Kelau/ Raka, Lentang dan Lentang (Tambahan) terjejas dengan kegiatan pembalakan, perlombongan termasuk pencerobohan tanah untuk pertanian.

Tembelang Di Kawasan MB Pahang Terbongkar? Beliau berkata, pencerobohan HSK di kawasan Menteri Besar Pahang itu menggambarkan ketidakcekapan pentadbiran kerajaan negeri terutama dalam hal berkaitan pengurusan dan pemeliharaan hutan.

Pencerobohan Hutan Simpan Kekal (HSK) di Bentong membuktikan kegagalan pentadbiran Kerajaan Negeri Pahang.

“Dan terdapat pula sebanyak 1,0776 hektar HSK yang masih belum dibaikpulih di HSK Kemasul dan HSK Kemasul (Tambahan) di sempadan daerah Bentong dan Temerloh,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada Malaysia Dateline.

Menurutnya, HSK Bukit Tinggi dan Lentang merupakan kawasan yang sensitif memandangkan struktur muka bumi kedua-dua lokasi tadahan air itu berbukit, cerun dengan beberapa air terjun yang indah.

Tembelang Di Kawasan MB Pahang Terbongkar?
“Tambahan pula, HSK Lentang telah pun diwartakan sebagai Hutan  Lipur pada 2000. Sebanyak 1,338 hektar telah diwartakan buat tujuan rekreasi dan seharusnya dipelihara daripada pencerobohan,” tegasnya.

Mengulas lanjut, Fuziah menyifatkan kejadian tanah runtuh di Lebuhraya Karak di KM 52.4 pada November tahun lalu sehingga mengakibatkan lebuhraya itu ditutup beberapa hari membuktikan wujud pencerobohan hutan yang amat serius.

Tembelang Di Kawasan MB Pahang Terbongkar?


“Syukur tiada kemalangan jiwa berlaku ketika itu akan tetapi kita tidak tahu di lain kali. Mengikut laporan pihak bomba ianya berpunca daripada kawasan tadahan air yang melimpah.

“Namun, umum mengetahui terdapat projek pembinaan 'pylon' TNB (Tenaga Nasional Berhad) di atas bukit dari Janda Baik ke Lenggeng Negeri Sembilan.

“Satu  NGO alam sekitar PEKA pula mendakwa berlaku pembalakan haram di atas bukit iaitu sepanjang proses pembinaan tersebut. Tinjauan dan laporan pihak media seperti Bernama juga menemui papan tanda pembalakan di kawasan hutan lipur itu tetapi kerajaan negeri nafikan,” jelasnya lagi.

Tembelang Di Kawasan MB pahang Terbongkar? Sehubungan itu, Fuziah bimbang keadaan tersebut akan membahayakan keselamatan awam tambahan ketika musim hujan pada masa ini. - md
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...