Friday, 18 November 2016

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos?

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos? Wakil rakyat PKR Rafizi Ramli hari ini mempersoalkan siapa sebenarnya yang menulis skrip untuk “pelawak” Malaysia, Datuk Jamal Yunos.

Bimbang dengan kenyataan Jamal yang “rasis dan fasis” selain kecenderungannya mengadakan persembahan silat, Rafizi berkata skrip ketua Baju Merah itu mungkin ditulis individu yang tahu bagaimana untuk menyentuh jiwa orang Melayu.

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos? “Segala yang dilakukan ada corak. Dan pertunjukan seni silatnya jelas menunjukkan dia cuba mengambil kesempatan terhadap jiwa orang Melayu.

“Orang Melayu percaya silat yang melindungi mereka daripada bangsa lain masa zaman 1969,” katanya.

Rafizi merujuk kepada insiden rusuhan kaum 13 Mei 1969 yang menurut laporan berita menyaksikan lebih 100 nyawa terkorban.

“Jadi ia membawa konotasi yang sangat dalam dan mengancam, berniat untuk memprovokasi dan membangkitkan elemen ultra kanan dalam masyarakat itu.

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos? 


“Saya anggap apa Jamal cakap mengenai peserta Baju Merah lapar datang Bersih 5 Sabtu ini sebagai lawak, apa yang paling dibimbangkan ialah siapa sebenarnya menulis skrip itu,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata Jamal tidak cukup bijak untuk tahu bagaimana “menekan butang psikologi yang tepat”, kerana apa ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu tahu ialah hanya bagaimana menjalankan “perniagaan ikan bakar yang gagal”.

Jamal berjanji untuk mengadakan perhimpunan balas terhadap Bersih 5 dan semalam berkata beliau tidak akan dapat mengawal tindakan penyokongnya yang “lapar”.

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos? 


Rafizi tidak bimbang dengan ancaman itu, berkata beliau bersama penyokong Bersih tidak akan takut dengan Jamal.

Beliau juga menggesa orang ramai menyertai mereka dalam meraikan ruang demokratik yang selama ini diperjuangkan penentang kerajaan.

Siapa Penulis Skrip Pelawak Jamal Yunos?  Bagaimanapun, Rafizi turut memberi amaran kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, jika tidak mengambil tindakan serta-merta menangani ancaman Baju Merah, maka akan tercatat dalam sejarah beliau ketua polis yang gagal melindungi orangnya dan masyarakat awam. - fmt
Iklan
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...