Wednesday, 9 November 2016

Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump

Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump. Laman web utama imigresen Kanada mengalami gangguan dan New Zealand (NZ) melaporkan peningkatan trafik warga Amerika Syarikat (AS) apabila calon presiden Republikan Donald Trump semakin menghampiri Rumah Putih pada Rabu.

Laman web imigresen utama Kanada mengalami gangguan berulang pada malam Selasa apabila Trump mendahului di beberapa negeri utama dan prospek beliau untuk memenangi jawatan presiden AS semakin tinggi.

Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump. Di New Zealand, pegawai imigresen memberitahu Reuters pada malam mengundi, laman web New Zealand Now yang berkaitan dengan visa penduduk dan pelajar menerima 1,593 pendaftaran daripada warga AS sejak 1 November – lebih 50% daripada pendaftaran biasa bagi sebulan dalam masa 7 hari.

Lawatan ke New Zealand Now dari AS menghampiri 80% iaitu 41,000 daripada 7 Oktober hingga 7 November, berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Rod Drury, ketua eksekutif firma perisian perakaunan global yang berpangkalan di NZ, Xero berkata statistik berpadanan dengan pemerhatian syarikatnya terhadap perspektif pekerja AS berkenaan kemenangan Trump.

Drury berkata apa yang bermula sebagai jenaka kini menjadi kenyataan.

“Saya mendapat banyak mesej pada masa ini yang meminta pekerjaan di New Zealand, dan kami berkata ‘ya, anda boleh’,” Drury kepada Reuters melalui telefon pada Rabu.

Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump


“Ia akan menjadi menarik untuk melihat apabila ia diterjemahkan dalam tindakan sebenar, ia adalah satu perbualan aktif yang semakin serius dan kita akan melihat apa yang akan berlaku pada bulan depan.”

Pegawai imigresen NZ enggan mengulas.

Sementara itu, beberapa pengguna di AS, Kanada dan Asia menyaksikan mesej ralat apabila cuba mengakses laman web imigresen Kanada.

Pegawai Kanada bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen, tetapi masalah laman web itu disedari ramai netizen di Twitter.

Selepas sesetengah rakyat Amerika, sering secara berseloroh berkata mereka akan berpindah ke Kanada jika Trump dipilih, idea itu diterima pakai sesetengah masyarakat Kanada.


Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump


Pada Februari, Pulau Cape Breton di pantai Atlantik Kanada membuat promosi sebagai lokasi perlindungan yang tenang bagi rakyat AS yang mahu melarikan diri apabila Trump menguasai Rumah Putih.

Drury berkata New Zealand dan syarikat-syarikat berteknologi bukan Amerika yang lain akan mendapat manfaat daripada kemenangan Trump.

“Banyak syarikat teknologi dihalau keluar dari AS dan saya rasa ini akan mengubah landskap yang cukup besar,” katanya.

Rakyat Amerika Ramai Pindah Ke Kanada Dan New Zealand Selepas Kemenangan Trump. Hakim Ruth Bader Ginsburg memberitahu New York Times pada Julai yang mendiang suaminya Martin D. Ginsburg akan menyokong perpindahan ke New Zealand jika Trump menjadi presiden. - fmtIklan
Image
Image
Image
Image
Image
1 comment:

  1. Kenapa tajuk ditulis byk kali dlm article.. Pening kepala pembaca dibuatnya...

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...