Wednesday, 5 October 2016

Parti BERSATU Bakal Dibatalkan Oleh ROS?

Parti BERSATU Bakal Dibatalkan Oleh ROS?Tindakan kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang berterusan mempromosikan parti itu sebagai 'Bersatu' hanya akan mengundang tindakan daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Mengulas tindakan Presiden Penaja PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pimpinan parti itu yang masih menggunakan nama Bersatu pada kain rentang dan ceramah parti, Nur Jazlan berkata ia bertentangan dengan syarat kelulusan yang diberikan ROS, iaitu perlu menggunakan akronim PPBM dan bukannya Bersatu.

Parti BERSATU Bakal Dibatalkan Oleh ROS? Berdasarkan Akta Pertubuhan 1966, katanya, penggunaan nama Bersatu bagi mempromosikan parti boleh menyebabkan pertubuhan itu dibatalkan kerana jelas penggunaannya melanggar perlembagaan PPBM dan syarat-syarat dalam akta berkenaan.

"Mereka tidak hiraukan arahan ROS dan ROS boleh mengambil tindakan kerana parti itu tidak mematuhi syarat kelulusan sesebuah pertubuhan," katanya dalam sidang media selepas merasmikan sambutan Hari Pendaftaran Negara, hari ini.

Dalam isu berasingan, Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim yang turut serta pada sidang media itu berkata polis akan melakukan siasatan menyeluruh terhadap sembilan warga Australia yang ditahan kerana memakai seluar dalam bercorak Jalur Gemilang semasa menyaksikan Perlumbaan Grand Prix Formula Satu (F1) Malaysia di Sepang, Ahad lepas.

Parti BERSATU Bakal Dibatalkan Oleh ROS?


"Biar kita siasat dulu...kita kena tengok kesalahan lain yang mungkin dibuat yang tidak dinyatakan yang mewajarkan mereka ditahan," katanya.

Ketua Polis Daerah Sepang ACP Abdul Aziz Ali semalam berkata kesemua lelaki berumur 25 hingga 29 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan berkaitan dengan niat sengaja mengaibkan bertujuan untuk memecah-belahkan keamanan serta berkelakuan tidak senonoh di tempat awam.

Parti BERSATU Bakal Dibatalkan Oleh ROS?


Kesemua mereka direman empat hari. Gambar sekumpulan lelaki memakai seluar dalam Jalur Gemilang viral di laman sosial dan menimbulkan kemarahan dalam kalangan netizen. - Bernama

Iklan
Image

Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...